Kvůli prodeji hračky v Tesku padlo trestní oznámení

08.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. listopadu (ČTK) - Prodej robotické hračky Roboman v obchodním řetězci Tesco Stores ČR možná bude mít soudní dohru. Společnost Epee CZ, významný tuzemský distributor hraček, totiž tvrdí, že Tesco prodává napodobeninu její značkové hračky Robosapiens a podala kvůli tomu trestní oznámení. Epee CZ se chce zároveň u soudu po Tesku vymáhat náhradu škody, která se podle vedení společnosti Epee CZ bude pohybovat v milionech korun. Tesco tvrdí, že okolnosti prodeje hračky Roboman nyní společně s dodavatelem tohoto výrobku prošetřuje.

Anna Poláková ze společnosti Epee CZ řekla, že společnost podala trestní oznámení kvůli podezření ze spáchání trestných činů nekalé soutěže, porušování práv k ochranné známce a porušování průmyslových práv a autorského práva. "Společnost Tesco uvedla na trh pod názvem Roboman padělek originální hračky Robosapiens, jehož oprávněným distributorem pro český, slovenský a maďarský trh je společnost Epee CZ. Prodejem této hračky Tesco porušilo autorská a průmyslová práva," zdůvodnila trestní oznámení Poláková.

"Vzniklou situaci společně s dodavatelem této hračky intenzivně prošetřujeme. Dnes nebo ve středu budeme adekvátně reagovat," řekla mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Jana Matoušková.

Zatímco Epee CZ prodává hračku Robosapiens za 3490 korun, Roboman v obchodech Tesco podle Polákové stojí 1990 korun. "Výrobek Roboman ale nemá tolik funkcí jako originál Robosapiens, čímž dochází ke klamavé reklamě spotřebitele. Roboman je vyroben z nekvalitního plastu a může se snáze rozbít nebo zlomit. Také jeho elektronické součástky jsou méně kvalitní," uvedla Poláková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK