Nečekejte na sníh, jeďte do Švýcarska

15.11.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Každý člověk si v tomto období zlepšuje náladu něčím jiným. Vyznavači zimních sportů zajisté nepohrdnou krásně upravenou sjezdovkou ozářenou vysokohorským sluncem. Přinášíme vám aktuální ceny.

Téma týdne: Lyžujeme v listopadu

Podle pranostik už sice máme šlapat po bílé pokrývce, skutečnost je však poněkud jiná. Inverzní počasí, které v tomto období sužuje Českou republiku nás spíše vyhání do hor se ohřát než si užívat zimních sportů. Pokud toužíte po adrenalinu pumpovaným do žil pohledem na strmé sjezdovky, nezbude vám nic jiného než se vydat na lyže či snowboard do zahraničí.

V tomto období je riskantní jet na hory bez pečlivého zvážení vybraného místa. Do úvahy přicházejí alpské lyžařské oblasti, kterými dominují ledovce. Jedině tak budete mít jistotu, že celý týden nebudete obdivovat trávu a bláto z okna příliš drahého hotelu.

Včera jste si mohli přečíst o oblíbených střediskách v Rakousku. Dneska se soustředíme na krásy Švýcarska.

Bernské Alpy

Jungfrau (www.jungfrau.ch)

Jedna z největších lyžařských oblastí Švýcarska známá po celém světě se rozprostírá pod impozantní kulisou tří hlavních vrcholů Eiger (3.970 m), Mönch (4.099 m) a Jungfrau (4.158 m). Oblast nabízí široké spektrum sjezdových tratí – od lehkých a nenáročných sjezdovek až po dlouhé a strmé sjezdy. Ty naleznete zejména pod Schilthornem a Lauberhornem, kde se každoročně konají závody světového poháru. Letoší ceny skipasů jsou stejné jako loni.

  • nadmořská výška: 800 – 2970 m
  • sjezdovky v celkové délce: 253 km
  • sezona začíná 3.12.2005

Skipas:

Středisko 1 den 2 dny 7 dnů
Jungfrau - 120 CHF 318 CHF
Grindelwald - Wengen 56 CHF 104 CHF 284 CHF
Mürren - Schilthorn 56 CHF 102 CHF 265 CHF

Walliské Alpy

Čtyři údolí (www.verbier.ch, www.latzoumaz.ch, www.nendaz.ch, www.veysonnaz.ch, www.thyon-region.ch)

Obrovská lyžařská oblast vzájemně propojených lanovek a sjezdových tratí, rozprostírající se východně od Mont Blancu vysoko na svazích Walliských Alp paralelně s údolím řeky Rhony. Lyžařská oblast Čtyři údolí vznikla propojením alpských středisek Veysonnaz, Thyon, Nendaz, Siviez, La Tzoumaz, Mayens-de-Riddes, Verbier, Bruson a nově také Evoléne. Nejvyšším vrcholem oblasti je Mont Fort (3.330 m), odkud je krásný výhled na nejznámější alpské velikány Mont Blanc, Matterhorn, Monte Rosa nebo horskou skupinu Jungfrau. Velice populární je sjezdovka Piste de l´Ours (medvědí sjezdovka) poblíž Veysonnaz, kde se pravidelně jezdí mezinárodní závody vč. světového poháru. Překrásné sjezdy jsou také z vrcholů Etherola (2.450 m) a Greppon Blanc (2.700 m) nad Veysonnaz a Tracouet (2.200 m) nad Nendaz, zkušení lyžaři si jistě nenechají ujít prudký a obtížný sjezd po tzv. skiroute z vrcholu Plan du Fou (2.430 m) nad Siviez nebo z vrcholů Col des Gentianes (2.950 m), Mont Gelé (3.023 m) či Chassoure (2.740 m) s dojezdem do Tortinu. Vedle sjezdových tratí nabízejí Čtyři Údolí značné možnosti volného lyžování.

Skipas 4 Vallées platí na všechny lanovky a vleky v oblasti Čtyři Údolí vč. gondoly na nejvyšší horu Mont Fort. V ceně skipasu je i skibusové spojení Veysonnaz-Mayens de l’Ours a spojení Nendaz–Siviez. Skipasy jsou ve formě magnetické karty a při převzetí je nutno zaplatit jednorázový nevratný poplatek 5 CHF. Nutná je fotografie.

  • nadmořská výška: 1300 - 3330 m
  • sjezdovky v celkové délce: 437 km

Skipas: 

Středisko 1 den 2 dny 7 dnů
4 Walleés 62 CHF 120 CHF 361 CHF

Matterhorn region (www.zermatt.ch, www.saastal.ch)

Věhlasná vysokohorská oblast ve středním Wallisu, která dnes patří k symbolům Švýcarska. Alpský hřeben zde dosahuje nejvyšších výšek, mezi nimi i nejvyšší švýcarská hora Monte Rosa (4.634 m) a mystický Matterhorn (4.478 m). Z hlediska lyžování zde dominují dvě obří lyžařská střediska, vzdálená od sebe vzdušnou čarou pouhých 20 km – Zermatt a Saastal. Na poloviční cestě mezi nimi se pak nachází menší středisko Grächen.

Zermatt patří k nejvyhledávanějším lyžařským oblastem světa. Přestože jeho tvář zdobí desítky luxusních hotelů, butiků a sportovních obchodů, nepřipravil se o svou pohodovou atmosféru, k níž přispívá i fakt, že je středisko zcela uzavřeno pro automobilovou dopravu. Záchytné parkoviště je v 6 km vzdáleném Täschi a odtud do Zermattu lze dorazit speciálním taxi či vláčkem.

Nejprestižnějším a nejvýše položeným Saastalu je Saas-Fee (1.800 m). Ze všech stran je obklopeno čtyřtisícovkovými velikány, mezi nimi i druhá nejvyšší hora Švýcarska - Dom (4.545 m) a impozantní Allalin (4.027 m), oblíbený cíl skialpinistů. Hustá síť lanovek a vleků nabízí přepravu do 3 hlavních oblastí - Felskinn, Plattjen a Längfluh.

Lyžařské středisko Grächen je svou rozlohou menší, přesto je však velice vyhledávaným a vděčným cílem zimní dovolené lyžařů z celého světa.

Zermatt

  • nadmořská výška: 1620 - 3890 m
  • sjezdovky v celkové délce: 194 km
  • sezóna začíná 26.11.2005

Saas – Fee

  • nadmořská výška: 1800 – 3890 m
  • sjezdovky v celkové délce: 100 km
  • sezóna už začala 29. října 2005

Skipas: 

Středisko 1 den 2 dny 7 dnů
Zermatt 66 CHF 122 CHF 368 CHF
Saas-Fee 60 CHF 116 CHF 335 CHF


Pro přepočet použijte náš měnový převodník.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky