Výrobce transportérů PANDUR II předložil nabídku AČR

16.11.2005 | , Steyr-Daimler-Puch
Tiskové zprávy


Představitelé společnosti Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeug GmbH (Steyr-SSF) dnes předali zástupcům ministerstva obrany nabídku do výběrového řízení na nákup 234 kolových obrněných transportérů. Steyr nabízí české armádě moderní kolové obrněné transportéry PANDUR II 8x8. Nabídka kromě technicky moderního řešení obsahuje také celou škálu možností pro průmyslovou spolupráci s českými podniky.

Kolový obrněný transportér PANDUR II 8x8 patří mezi největší kandidáty armádního tendru. Své kvality potvrdil na nedávných testech uskutečněných Armádou České republiky ve vojenském prostoru Vyškov. Součástí zkušebního programu byla plavba na otevřené vodní hladině, jízdní zkoušky na dlážděném povrchu stejně tak jako v těžkém terénu, nástup a vysazování vojáků a nakládání a vykládání ze středního taktického transportního letadla C-130 Hercules. Ve všech těchto kategoriích PANDUR II opět prokázal velmi pozitivní výsledky. Steyr s vozem PANDUR II představil speciální českou verzi vybavenou dálkově ovládanou zbraňovou stanicí (RCWS) ráže 30 mm firmy Rafael. Tato zbraňová stanice je nejmodernější 30 mm věž a dramaticky zvyšuje bojové schopnosti a schopnosti přežít u moderního vysoce pohyblivého bojového vozidla.

Český PANDUR II byl již nyní připraven společně s domácími průmyslovými podniky. Ve vozidle PANDUR II bylo nainstalováno zařízení od českých výrobců jako jsou MEOPTA, MESIT, DICOM a LPP. Steyr již rozhodl o několika potenciálních českých výrobcích a další jednání jsou ve finální fázi. “Jsme připraveni poskytnout české armádě to nejlepší řešení jak technické, tak i ekonomické. PANDUR II, stejně tak jako naše nabídky ekonomické spolupráce, budou pro Českou republiku velice atraktivní,“ říká Christian Fuchs, prezident a výkonný ředitel Steyr. Konzorcium Steyr společně s nejlepšími českými i zahraničními výrobci v odvětví obrany nabízí Armádě ČR kolová bojová vozidla a kolové obrněné transportéry v celé řadě konfigurací doplněné možností výcviku a logistickou podporou.

Konzorcium Steyr bude vozidla Pandur II 8x8 vyrábět v České republice ve snaze zajistit maximální podíl místního průmyslu na hodnotovém řetězci. To je zcela v souladu s tradičními podnikatelskými zásadami konzorcia Steyr, díky nimž získal rozsáhlé zkušenosti s předáváním know-how. Konzorcium Steyr navrhne a vyrobí většinu variant vozidla PANDUR II 8x8 v České republice. V případě, že volba padne na vozidla PANDUR, se budou základní vozidla včetně několika dalších variant vyrábět ve Vojenském opravárenském podniku 025  Nový  Jičín,  s.p.  (VOP-025). Některé varianty bude produkovat i Vojenský opravárenský podnik 026 Šternberk, s.p. (VOP-026), který bude současně hlavním partnerem společnosti Rafael při výrobě základní výzbroje lafety Remote Controlled Weapon Station (RCWS) – kulometu ráže 12,7 mm a kanón ráže 30 mm. Steyr podpoří obě firmy špičkovým know-how, přičemž bude možné využít, posílit a dále rozvinout jejich základní kapacity.

Do konzorcia přistoupí celá řada dalších společností, které zajistí realizaci části výroby a které budou dodávat určité komponenty. Mimo jiné se jedná o společnosti B.O.I.S. – FILTRY, spol. s r.o., Colorlak a.s., Dicom spol. s r.o., E-COM  s.r.o., Letecké přístroje Praha, s.r.o., Meopta-optika, a.s., Mesit přístroje, spol.  s r. o., Retia, a.s., Tesla, a.s., VOP Group s r.o. a ZVI a.s.

„Vysoká kvalita českého průmyslu, jak jsme ji poznali v přípravné fázi, na nás udělal velký dojem.Velmi se těšíme na realizaci tohoto projektu s našimi novými partnery,“ uvedl Herwig Jedlaucnik, vedoucí projektového týmu konzorcia Steyr.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy