Na výplatních páskách by mohla být reklama ODS

10.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. prosince (ČTK) - Výplatní pásky českých zaměstnanců by se mohly stát reklamní plochou, kde se ODS chystá propagovat svůj program. Za existující kolonkou "čistá mzda" by se měla objevit nová s názvem "čistá mzda za vlády ODS". Zaměstnanec by tak viděl, jakou čistou mzdu by pobíral podle daňových plánů této strany. Píše to sobotní Mladá fronta Dnes.

Firmy, které budou chtít tímto způsobem propagovat ODS, od ní dostanou zvláštní počítačový program na přepočítání mzdy. ODS chce tuto novinku spustit v únoru. "Chceme lidem co nejsrozumitelněji vysvětlit výhody našeho programu," uvedl předseda ODS Mirek Topolánek.

"Nelegální to není. Na pásce musí být vyúčtování - srážky a rozpis mzdy. Zákon už neřeší, jestli tam může být nějaká informace navíc," uvedl ředitel odboru mzdové politiky ministerstva práce Luděk Merta. Také ministr práce Zdeněk Škromach (ČSSD) uznává, že umístit novou kolonku na výplatní pásku není nelegální, i když se mu to nelíbí. "To je nepřijatelná intervence politiky do podnikání," řekl.

Tento způsob předvolební kampaně může podle deníku zhatit nechuť firem cokoli navíc přidávat na výplatní pásky. "Vůbec nevím, proč by to podniky dělaly, pokud jejich vlastníkem není člen ODS. Proč to mají chtít?" cituje MfD daňového poradce Petra Hrušku. "Už takhle mají dost starostí s papírováním, tak proč dělat něco navíc," dodal daňový poradce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK