ČRo plánuje pro rok 2006 zisk 48,4 mil. Kč

14.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. prosince (ČTK) - Český rozhlas hodlá v příštím roce hospodařit se ziskem ve výši 48,4 milionu korun. Rozpočet rozhlasu schválila na svém zasedání Rada Českého rozhlasu. "Náklady jsou plánovány ve výši celkem 1,874 miliardy, výnosy 1,922 miliardy," řekl předseda rozhlasové rady Michal Prokop. Rozhlas by se tak do černých čísel vrátil opět po roce, neboť letos bude podle předpokladů hospodařit se ztrátou, i když menší, než původně plánoval.

Na podobě rozpočtu pro příští rok se podle Prokopa projevil vliv letos přijaté novely zákona o poplatcích, které tvoří velkou většinu příjmů rozhlasu. Na základě novely lidé od října platí měsíčně 45 korun, tedy o osm korun více než dříve. Rozpočet podle Prokopa počítá s vyššími výnosy i náklady. Prokop uvedl, že se mimo jiné významně zvýší částka, kterou dá rozhlas na mzdy. "ČRo jsme v tomto ohledu již dlouhodobě považovali za podfinancovaný," uvedl s tím, že zvýšení mezd má zabránit odchodu schopných zaměstnanců do soukromé sféry.

Český rozhlas očekává, že letošní rok zakončí se ztrátou 37,9 milionu korun. Změna rozpočtu, kterou nedávno schválila i rada, počítá se ztrátou 22,9 milionu korun, dalších 15 milionů chce rozhlas dát na mzdy. Původní rozpočet schválený loni v prosinci předpokládal ztrátu 89,5 milionu korun, v průběhu roku se tato suma zvýšila až na 107,4 milionu.

Nižší letošní ztráta ale nebyla výsledkem pouze zvýšených poplatků, které by měly pokladně rozhlasu přinést o 46 milionů korun více oproti dosavadnímu předpokladu. Celkem by měl rozhlas z poplatků získat 1,36 miliardy korun. Na nižší ztrátě se například projevilo i konečné zúčtování nákladů spojených s rekonstrukčními pracemi v objektech rozhlasu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK