Putin: Rusko bude zatím dodávat Ukrajině plyn za dnešní ceny

31.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOSKVA 31. prosince (ČTK) - Rusko bude v prvním čtvrtletí dodávat Ukrajině zemní plyn za nynějších cen, pokud Kyjev přistoupí na mnohem vyšší tržní ceny od druhého čtvrtletí. V televizním přenosu to řekl ruský prezident Vladimir Putin.

Putin řekl, že nařídí ruskému plynárenskému monopolu Gazprom dodávat Ukrajině plyn za ceny roku 2005 pod podmínkou, že Kyjev podepíše dohodu, akceptující požadavek na téměř pětinásobné zvýšení ceny od počátku druhého čtvrtletí. Ukrajina zatím na Putinova slova nereagovala.

Obě země řeší v těchto dnech cenový spor, který může od Nového roku ohrozit dodávky plynu na Ukrajinu, ale i do střední a západní Evropy. Gazprom hrozí zastavit 1. ledna v 8:00 SEČ dodávky Ukrajině, pokud ta nepřijme zvýšení ceny z 50 dolarů za 1000 metrů krychlových na 230 dolarů.

Putin svůj návrh, přednesl na zasedání bezpečnostní rady státu a označil jej za přátelské gesto se záměrem pomoci "bratrskému ukrajinskému lidu". Zasedání rady se zúčastnil šéf Gazpromu Alexej Miller a Putinová slova přenášela televize NTV, kdysi založená jako "nezávislá" a nyní ve vlastnictví právě Gazpromu. V něm letos ruský stát získal většinu akcií.

Konflikt o ceny plynu vyostřil napětí mezi oběma historicky svázanými slovanskými zeměmi. Ukrajina se po loňské "oranžové revoluci" a vítězství prezidenta Viktora Juščenka od Moskvy odpoutala a přimkla se více k Západu.

Ukrajina požaduje, aby přechod na světové tržní ceny plynu byl postupný. Juščenko v pátek řekl, že Ukrajina může nyní platit nejvýše 80 dolarů za 1000 kubíků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK