MF: Nižší sazba DPH bude pro dodávky tepla i opravy bydlení

29.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. ledna (ČTK) - Snížená pětiprocentní sazba daně z přidané hodnoty by měla na základě dohody s Evropskou unií po roce 2007 nadále platit u veškerých dodávek tepla a teplé vody, výstavby většiny nových bytů a rodinných domů a do roku 2010 i u rekonstrukce a renovace soukromých obydlí. Na tiskové konferenci to řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Dohodu zemí EU může odmítnout již jen Polsko, které má čas do dnešní půlnoci.

Polské veto by podle Sobotky ohrozilo pouze prodloužení výjimky na nižší sazbu u dodávek tepla a ČR by pak o tomto problému musela znovu jednat. Pokud nebude prodloužena výjimka na výstavbu rodinných domů a bytů, o které se bude ještě jednat po analýze jejího dopadu na trh, vláda by většinu z nich zařadila sama do nižší sazby.

Parametrem pro nižší sazbu bydlení by byla jeho velikost, cena nebo podíl financování z veřejných peněz či kombinace těchto faktorů. Šlo by tedy například o výstavbu prostřednictvím půjček ze Státního fondu rozvoje bydlení či státem dotovaného stavebního spoření. Konkrétní parametry ale Sobotka neuvedl s tím, že budou součástí materiálu, který vláda předloží do 14 dnů.

Opozice i odborníci jsou k tomuto řešení spíše skeptičtí. "Cooperfield v Čechách," popsal vyřešení situace stínový ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS). "Schválili 19procentní sazbu (na výstavbu bytů a domů), ale zároveň slibují, že to nějak pro většinu v brzké budoucnosti vyřeší. Já nevím jak," podotkl. Výstavba se tak podle něj prodraží o 14 procent. Takovéto složité konstrukce zaplevelují daňový systém dalšími zbytečnými výjimkami, míní analytik Patria Finance David Marek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK