USA a Jižní Korea zahájí jednání o volném obchodě

02.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 2. února (ČTK) - Spojené státy a Jižní Korea oficiálně zahájí jednání o volném obchodě mezi oběma zeměmi. Dohoda, která z toho vznikne, bude největším americkým paktem volného obchodu za posledních více než deset let. Zahájení rozhovorů by měl oznámit ještě dnes šéf Úřadu obchodního zmocněnce USA Rob Portman a jihokorejský ministr obchodu, sdělili vládní činitelé a průmyslníci.

"Dnes je velký den. Bude to největší dohoda o volném obchodu od Severoamerické dohody o volném obchodě (NAFTA)," řekl agentuře Reuters předseda Americko-korejské podnikatelské rady Myron Brilliant. Dohodu NAFTA uzavřely USA v první polovině 90. let se sousedními zeměmi Kanadou a Mexikem.

Jižní Korea je pro USA sedmým největším obchodním partnerem. Vzájemný obchod dosáhl v roce 2004 více než 72,5 miliardy dolarů a Korea v něm měla přebytek téměř 20 miliard.

Experti očekávají, že jednání budou tvrdá, zvláště vzhledem k ochranářství Soulu v zemědělství, automobilovém průmyslu a u kulturních produktů jako filmů.

"Myslím, že nejtěžším tématem bude zemědělství, chceme však řešit i další otázky. Chceme zajistit reálné zlepšení přístupu na trh pro automobily, farmaceutické produkty, polovodiče, pojištění," vypočítal Brilliant.

Kongresman Sander Levin ze státu Michigan, závislém na automobilovém průmyslu, zdůraznil, že dohoda musí odstranit dlouhotrvající korejské bariéry dovozům automobilů. "Korea je jedenáctým největším trhem a USA sedmým největším obchodním partnerem. Korea však i přes předešlé dohody zůstává bezmála plně uzavřena vůči naším automobilovým vývozům," řekl Levin.

Oficiálně by měla jednání začít až v květnu, protože Bílý dům musí Kongres o začátku rozhovorů uvědomit 90 dní předem, konzultace však mohou začít ihned. Rychlý začátek je důležitý proto, že právo Bílého domu sjednávat obchodní dohody bez dodatků Kongresu vyprší v polovině příštího roku.

Vláda George Bushe získala od Kongresu právo uzavírat obchodní dohody v roce 2002 po těžkém boji. Předtím Bílý dům toto právo neměl celých osm let. Vláda od té doby sjednala řadu dohod o volném obchodě - s Chile, Singapurem, Austrálií, Marokem, zeměmi Střední Ameriky, s Peru, Ománem, Bahrajnem, a pracuje na dohodách s Egyptem, Švýcarskem, Thajskem a dalšími zeměmi Jižní Ameriky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK