Průvodce podnikatelskými půjčkami

21.03.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Chystáte se podnikat? Plánujete rozšíření výroby či jinou investici a nemáte dostatečný kapitál? Řešením mohou být podnikatelské bankovní půjčky. Dnes se podíváme současnou nabídku a možnosti řešení.

Téma týdne: Potřebujeme si půjčit

Aby jste se stali úspěšnými podnikateli, ať už v jakémkoliv oboru, nestačí vám pouze ambice, cílevědomost, vytrvalost a ostré lokty. Ačkoliv to není pravidlem, mnohdy důležitější nežli dobrý nápad je dostatečný kapitál. Ten je základním předpokladem pro založení nové nebo pro růst již zavedené firmy. Ne každý však disponuje bezednými zdroji, do kterých lze bez problémů sáhnout pro nějaký ten milion.

Řešením mohou být podnikatelské půjčky, které jsou v nabídce každé větší tuzemské bankovní instituce. Současná nabídka bankovních produktů je velice pestrá, takže pokud se rozhodnete pro půjčku, záleží na účelu použití poskytnutých finančních prostředků. Podívejme se blíže alespoň na ty základní.

Drobné (krátkodobé) investice
Chcete-li získat prostředky na drobné investice, jako vhodné řešení se jeví kontokorent nebo provozní úvěr. Oba tyto produkty slouží k pokrytí krátkodobých finančních potřeb, zejména provozního charakteru.

  • Kontokorent – je veden na běžném účtu, kdy v úvěrové smlouvě je sjednána výše úvěrového rámce, tj. kolik je banka ochotna maximálně klientovi poskytnout. Jeho výhodou je rychlá dostupnost finančních prostředků a možnost průběžného čerpání a splácení podle potřeb klienta.
  • Provozní úvěr – jak již název vypovídá, využívá se k financování provozních potřeb podnikatele (na úhradu pohledávek, nákladů, …). Jedná se o termínovaný účelový úvěr zpravidla s pevně stanoveným plánem čerpání a splácení, s případnou možností revolvingu, a slouží k překlenutí časového nesouladu mezi tvorbou a potřebou finančních prostředků na provozní kapitál. Výhodou je variabilita jeho parametrů a flexibilita čerpání, které je možné přizpůsobit potřebám klienta.

Dlouhodobější investice
Pokud plánujete větší investice do rozvoje firmy s cílem zvýšit svůj stávající podíl na trhu, předběhnout konkurenci nebo za jiným účelem, i v tomto případě se nabízí více možností.

  • Investiční úvěr – slouží k financování investičních potřeb, kdy předmětem úvěrování jsou především nemovitosti, stavby, stroje a zařízení, ale také např. nákup cenných papírů a další investice. Jeho výhodou je opět flexibilita, kdy jeho splatnost je přizpůsobená potřebám a možnostem klienta. Úvěr může mít krátko-, středně- nebo dlouhodobý charakter. Právě na délce fixace závisí výše úrokové sazby.
  • Hypoteční úvěr - dlouhodobý účelový úvěr k financování investic do nemovitostí. Doba splatnosti může být až 20 let a výše zaplacených úroků záleží na délce fixace garantující neměnnou úrokovou sazbu. Jako zástava slouží zpravidla právě nemovitost, která je cílem podnikatelského záměru.
  • Leasing - pronájem movité věci s následnou koupí najaté věci. Předmětem leasingu jsou osobní, užitkové a nákladní automobily, speciální a manipulační dopravní technika. Jeho výhodou je opět jeho variabilita, kdy délka i výše splátek je stanovena individuálně dle konkrétních potřeb a možností klienta. Jeho využití má navíc příznivý dopad na cash-flow, kdy jednorázové vynaložení finančních prostředků je rozmělněno na několik budoucích menších plateb.

Pozor na bonitu!
Není pochyb o tom, že podnikatelské úvěrové produkty jsou značně flexibilní a jejich parametry závisí nejen na požadavcích klienty – podnikatele, ale především na jeho možnostech. Bonita klienta je rozhodujícím kritériem ovlivňující případné přidělení nebo nepřidělení některého z výše uvedených úvěrových produktů. Budou-li vaše daňová přiznání za několik posledních let neustále v červených číslech či lehce nad nulou, s otevřenou náručí vás bankovní instituce nejspíše nepřijmou. Stejné nadšení u pracovníků banky zřejmě nastane, pokud vaše úvěrová historie, tj. dosavadní průběh splácených úvěrů, není bez poskvrny.


Další finanční tipy a triky najdete na
www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky