Aliance Blackstone a Natsource zajistí pro ČR nové služby v obchodu s emisemi

30.03.2006 | , Blackstone Global Ventures
Tiskové zprávy


Česká společnost Blackstone Global Ventures a americká Natsource LLC dnes v Londýně oznámily vytvoření aliance, která zákazníkům ve střední a východní Evropě přinese nové služby i kapitál v oblasti obchodování  s emisními povolenkami.

Strategické partnerství Blackstone a Natsource nabídne klientům ve zmiňovaných regionech přístup na světové trhy s emisemi a široký rozsah nových operací na spotovém trhu i v oblasti časově termínovaných obchodů, jako jsou deriváty typu futures, forwards, opce, apod. Nově vzniklá aliance Blackstone – Natsource tak umožní uzpůsobit každou transakci specifickým potřebám zákazníka a díky tomu klientovi zajistí nejlepší podmínky pro realizace jeho obchodu. 


 „Jsme potěšení, že můžeme oznámit vytvoření aliance s tak kvalitním partnerem, jako je Blackstone Global Ventures, která posílí naše působení ve střední a východní Evropě,“ uvedl Jack Cogen, prezident společnosti Natsource LLC. „Partnerství s Natsource nám poskytne unikátní přístup na celosvětové trhy a umožní nám získat další know–how v oblasti emisního obchodování,“ prohlásil Stanislav Kolář, ředitel společnosti Blackstone.


Blackstone si v rámci partnerství zajišťuje také přístup na trhy alternativních emisních kreditů v rámci Kjótského protokolu z projektů JI (Projekty společné implementace, Joint Implementation – JI)  a CDM (Mechanismus čistého rozvoje; Clean Developement Mechanism – CDM), kterými ve světě disponuje Natsource. Projekty JI a CDM tak nyní budou moci využívat i české podniky a investováním v zahraničí získávat volné povolenky za nižší náklady než nákupem na burze nebo investicí do vlastních zařízení. Stejně tak ve spolupráci s partnerem mohou do ČR přivádět zahraniční investory, kteří zde zrealizují opatření vedoucí ke snížení emisí CO2 a tím pro sebe získat nové povolenky.
Česká obchodní a investiční společnost Blackstone byla založena v roce 2005 v návaznosti na rozběh obchodu s emisními povolenkami v EU, který se týká 12500 podniků v celé Evropě a 450 podniků v ČR. Dosud se zaměřovala pouze na nákup či prodej povolenek. Do dnešního dne zobchodovala 350 tisíc povolenek v ČR. Měsíční objem jejích obchodů představuje 50 – 70 mil. Kč. Blackstone se jako klíčový poradce Evropské komise podílela na přípravě a implementaci systému obchodování s povolenkami skleníkových plynů. Poskytovala také poradenství vládám všech 10 nových členů EU při aplikaci tohoto systému. V Polsku, České republice, na Ukrajině a na Slovensku pomáhala státní správě při zavádění metod posuzování projektů společné implementace (JI).


V nejbližší době hodlá Blackstone vyvíjet a hledat projekty, které přinesou pozitivní efekty domácím podnikům v podobě levnějších emisních povolenek. Typově půjde o projekty např. v zemích bývalého Sovětského svazu, kde lze dosáhnout velkých emisních snížení .
V New Yorku sídlící americká firma Natsource působí jako správce fondů v oblasti emisního obchodování a obnovitelných zdrojů energie. Své kanceláře má také v Kanadě, Japonsku, Jižní Americe a Velké Británii. Natsource Asset Management (NAM) je největším světovým správcem fondů určených na projekty snižování emisí skleníkových plynů. Natsource v současnosti disponuje sumou celkem 1 mld. euro, která je nyní k dispozici  také českým podnikům.


Stejně jako trhy finanční nebo komoditní fungují i trhy emisních povolenek se svými burzami i mimoburzovními obchody a celou řadou dalších nástrojů a opatření, kterými se dají povolenky zajistit nebo naopak prodat. Proto vyžadují trhy s povolenkami velmi kvalifikované makléřské společnosti schopné svým klientům poradit a provést požadované transakce. Trh s povolenkami funguje v kontextu Kjótského protokolu o snižování emisí skleníkových plynů. Kromě evropského systému povolenek, který zvolila EU, existují i mimoevropské systémy (Japonsko, Kanada, atd.). Podle platných pravidel mohou státy (resp. podniky), které respektují Kjóto, investovat do snižování emisí skleníkových plynů kdekoliv na světě. K tomu existují projekty JI, které podporují a odměňují iniciativu v oblasti redukce emisí v průmyslových zemích (jež podepsaly Kjótský protokol) a projekty CDM umožňující redukci emisí skleníkových plynů cenově výhodnou cestou, které jsou realizovány ve státech mimo závazek Kjóta.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy