Sněmovna odložila zavedení digitálních tachografů o rok

25.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Poslanecká sněmovna na návrh Senátu odložila o rok zavedení digitálních tachografů pro kamiony. Zařízení má dohlédnout na dodržování bezpečnostních přestávek řidičů a povolené rychlosti. Účinnost zákona tak sněmovna stanovila na 1. července 2007. Digitální tachografy by měly u všech nových nákladních vozidel nahradit dosavadní analogové přístroje, takzvané kotoučky.

Předloha reaguje na legislativu EU, Evropská komise však zatím ještě neurčila definitivní termín povinného zavádění digitálních tachografů pro nové kamiony. Současná nákladní vozidla tak budou moci bez výměny dál používat analogový tachograf. Ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL) již dříve poznamenal, že systém digitálních tachografů se vztahuje na všechny státy Evropské unie a na vozidla pro přepravu nákladů, u nichž maximální povolená váha včetně návěsu nebo přívěsu přesahuje 3,5 tuny.

Jde podle něj také o vozidla pro přepravu cestujících s více než devíti osobami včetně řidiče. Povinnost vybavit vozidlo digitálním tachografem se nevztahuje na speciální vozidla ozbrojených sil, vozidla používaná pro záchranné činnosti a zdravotní účely.

Nová technika, kterou by už nemělo být tak snadné oklamat jako kotoučky z analogových tachografů, měla být v EU zavedena již loni, ale Evropská komise přistoupila na roční skluz. Součástí předlohy je také návrh, podle kterého by kontroloři měli mít právo zjistit si jméno a adresu černých pasažérů i z informačního systému evidence obyvatel, a to kvůli vymáhání pokut. Proti této novince se ale staví ministr Šimonovský. "Jde o poměrně razantní vstup do práv jednotlivých osob," řekl koncem března v Senátu. Obává se toho, že přes dopravní podnik by mohly získávat osobní údaje o lidech i nepovolané osoby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK