Na co si dát pozor při koupi automobilu?

02.05.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Chcete si koupit nové auto, máte své finanční limity a nemůžete se rozhodnout zda koupit nové v nižší třídě, nebo ojeté s lepší výbavou? Obě volby mají svá pro a proti. Jaká to jsou?

Téma týdne: Starosti i radosti na čtyřech kolech

Mít vlastní automobil je snem snad každého malého kluka. Kromě toho je to i velký pomocník v rodině a často nejrychlejší a nejdostupnější způsob dopravy. Ovšem stejně jako automobil dokáže pomoci a život zjednodušit, může ho i zkomplikovat, pojí se s ním i spousta problémů a povinností. Některým z nich se můžeme vyhnout již při jeho nákupu. Následující dva týdny se vám v naší pravidelné rubrice Fintriky budeme snažit poradit jak se těmto problémům vyhnout, jak jim předcházet a pokud nastanou, jak je uspěšně vyřešit.

Nové, či ojeté?
Nákup nového vozidla obvykle probíhá bez větších potíží. Autosalony, kde si svého nového miláčka kupujete za vás zařídí všechny potřebné formality. Mezi ty základní patří zajištění leasingu, sjednání povinného ručení, havarijního pojištění nebo registrace auta. Prodejci aut mají uzavřené smlouvy s finančními institucemi a jejích produkty následně nabízí i svým klientům. Pokud byste měli pocit, že nabízený produkt nedopovídá vaším požadavkům, máte samozřejmě možnost využít vlastní iniciativy a zařídit si smlouvu individuálně. Výhodou je tedy minimální množství stresu a nízká míra postupovaného rizika což je samozřejmě vykoupeno vyšší cenou, kterou zaplatíme. Přávě vyšší cena nového auta je jedním z důvodů proč dát přednost "ojetině". Tím dalším je pomalejší ztráta hodnoty ojetiny oproti novému vozu – nové vozy ztrácejí přibližně 15 až 40% své hodnoty již v prvním roce po zakoupení.

Důvody proč dát přednost nákupu ojetého vozu jsou tedy jasné, ale pozor je zde i spousta rizik. Vždy kupujete zajíce v pytli a z radostné rodinné události se při nedostatečně opatrném počínání může stát katastrofa. Důležitý je již výběr prodejce ojetého vozu. Nabízí se hned několik způsobů, kde lze pořídit ojetý vůz. Dle míry nejistoty od nejbezpečnějšího způsobu lze postupně zařadit:

  • značkový prodejce - při nákupu u značkového prodejce si můžete být jistí, že auto prošlo důkladnou prohlídkou. Na druhou stranu se připravte, že zaplatíte více než v autobazaru, nebo na inzerát.
  • autobazar – mezi jednotlivými bazary jsou značné rozdíly. Ve slušném bazaru by vám měli umožnit důkladnou prohlídku automobilu a dlouhou zkušební jízdu. Dá se říci, že u renomovaného bazaru máte vyšší pravděpodobnost koupě kvalitního vozu, protože zvláště pokud bazarista vůz vykoupil od původního majitele, tak si ho velice dobře prohlédl a vyzkoušel jeho technický stav. Některé bazary dokonce garantují původ vozu.
  • inzerát – pokud se týče ceny je to určitě nejvýhodnější způsob pořízení nového vozu, cena je nižší o marži obchodníka a navíc je zde vyšší pravděpodobnost, že se vám podaří usmlouvat nižší cenu. To je na druhou cenu vykoupeno daleko největším rizikem a proto především zde platí, že opatrnosti není nikdy dost.

Na co si dát pozor při nákupu ojetého vozu?
Auto by měl zkontrolovat opravdový odborník, má-li být prohlídka kvalitní, může se protáhnout klidně i přes dvě hodiny. Zkušební jízda v rámci této prohlídky by měla být dlouhá minimálně 20 kilometrů, aby se vůz mohl stačit zahřát a naplno předvést svůj výkon. Dejte si pozor na čísla motoru a karoserie, musí odpovídat údajům uvedeným v technickém průkaze. K vozu byste měli dostat dvoje originální klíčky.

Často pochybné bývají doklady ojetých aut. Pokud si všimnete duplikátních "papírů“, nejlépe s evidentně falšovanými údaji, otočte se na podpatku a utíkejte pryč. Pamatujte, že každá změna v dokladech musí být stvrzena kulatým razítkem. V poslední době se začaly falzifikovat i servisní knížky, které jsou dokladem o užívání vozidla. Dříve než podlehnete tomuto pochybnému pocitu bezpečí, zkontrolujete si uvedené údaje v předmětném servisu.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky