Leasing pomůže nejen k novému autu

12.05.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Pokud byste rádi pořídili auto a vaše konto není šesticiferné, ideálním řešením může být leasing. Podívejme se na jeho základní principy leasingu, výhody a na co si dát pozor.

Téma týdne: Starosti i radosti na čtyřech kolech

Ačkoliv slovo leasing rozhodně není českého původu, v našich končinách zcela zdomácněl. Jeho český ekvivalent značí cosi jako pronajímání či nájem. V praxi se jedná o sjednání smlouvy, ve které se společnost zavazuje za úplatu poskytnout druhé straně předmět leasingu do užívání.

Za pár minut s novým vozem
Specifické rysy leasingu mu předurčují významné místo při pořizování movité věci, nejčastěji automobilu. Tento způsob využívají nejen podnikatelé při rozšiřování svého vozového parku, ale je oblíben i u soukromých osob. Pro uzavření leasingové smlouvy nemusíte chodit nikam daleko, vše lze uskutečnit přímo v prostorách prodejny. Zde je vyhotoven návrh smlouvy určující délku leasingu, výši zálohy, měsíční splátky, zůstatkovou hodnotu vozidla a mnoho dalších parametrů. Po oboustranném odsouhlasení návrhu a předložení potřebných dokladů je pak vše již otázkou chvíle. Je-li požadované vozidlo na skladě, nic nebrání odjet s novým vozem.

Akční nabídky lákají
Leasingové společnosti ve spolupráci s dovozci popř. prodejci vozů se snaží zaujmout a získat zákazníka řadou zvýhodněných akcí a lákavých nabídek v podobě slev a různých benefitů. Standardní jsou nulové akontace nebo odklady splátek, což snižuje celkové náklady na pořízení vozu. Navíc podpis leasingové smlouvy umožní klientovi získat další bonusy, jako např. kartu na pohonné hmoty, klimatizaci či další výbavu vozu zdarma.

Provoz již něco stojí
Co však není zdarma, jsou veškeré náklady  spojené s  provozem a údržbou vozu. Případná porucha nebo nehoda nezbavuje nájemce povinnosti platit i nadále smluvně stanovené splátky. Řada leasingových společností se však v praxi snaží vyjít klientům maximálně vstříc a v případě závažnějších oprav dochází k pozastavení, popř. ke snížení splátek.

Stejně tak i opravy, technické kontroly a jiné náklady bude muset hradit z vlastní kapsy nájemce vozu. Pokud se rozhodnete pro rozsáhlejší opravy, úpravy nebo zásahy na vozidle, (např. montáž tažného zařízení), informujte o těchto krocích leasingovou společnost.

Nevýhody leasingu
Tento způsob pořízení vozidla má však i své nevýhody. Tou největší je vyšší cena, kdy dochází k přeplacení původní ceny vozidla. O kolik, to závisí na výši koeficientu. Leasované vozidlo je navíc po celou dobu platnosti smlouvy majetkem leasingové společnosti. Proto je také například velký techničák uložen u leasingové společnosti v depozitu a lze si jej krátkodobě vyzvedávat jen v určitých případech (např. technická, montáž tažného, …).

Řidičem třetí osoba
V leasingové smlouvě bývají také zmíněny podmínky a jiné okolnosti, za jakých můžete automobil propůjčovat dalším osobám. To vše je řešeno v součinnosti s pojistnými podmínkami a pro vás to je poměrně důležitým úkonem! V rámci rodiny či jedné firmy není zpravidla půjčení vozidla problém, složitější by byla situace u třetích osob. Pokud tedy bude kromě vás sedávat za volantem i někdo ze známých, nezapomeňte se informovat, zda je třeba do smlouvy uvést i je!

Ojetina na splátky
Ovšem leasing nemusí být zákonitě otázkou nových vozů. V poslední době si stále větší popularitu získává i leasing ojetých automobilů, a to především díky své snadné dostupnosti a rychlosti. Získat ojetý automobil na leasing je dnes při předložení všech požadovaných dokumentů již během několika minut přímo u prodejce v autobazaru. Průběh transakce je velice jednoduchý. Klient si vybere vůz a leasingová společnost mu nabídne splátkový kalendář s ohledem na jeho bonitu a také s ohledem na stáří a cenu vozu.


Další finanční tipy a triky najdete na
www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky