Kde vzít na letní dovolenou?

23.05.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Letní dovolenou lze trávit mnoha způsoby, výběr záleží jen na nás. Další otázka, už ne tolik příjemná, je jak dovolenou financovat. Hotovost, na splátky či na úvěr? Poradíme vám v dnešním fintriku.

Téma týdneChystáme se na dovolenou 

Podle průzkumů se na letní dovolenou chystá více než 50 procent Čechů, z toho více než 60 procent se ji chystá strávit v zahraničí. Bohužel zahraniční dovolená není zadarmo. Kde na ni vzít? Možností je spousta. Nejčastěji voleným způsobem je financovat ji pomocí vlastních úspor. Ne každý má ale naspořeno tolik, aby si mohl svou pečlivě vybranou a vysněnou dovolenou dovolit financovat tímto způsobem. Dalšími možnostmi jsou dovolená na splátky, spotřebitelský úvěr, kontokorentní úvěr či například úvěr z kreditní karty. Každá z těchto možností má své pro a proti.

Hotovost
Zdaleka nejčastěji používaný způsob pořízení dovolené, využívá jej více než 85 procent Čechů. Celý rok šetříte a pak už stačí jen zajít do cestovní kanceláře, vybrat si dovolenou, zaplatit a těšit se na odjezd. Na první pohled snadný a jednoduchý postup. Problémy nastávají, pokud zvolíte dražší dovolenou, nebo pokud se vám nepodaří našetřit. Pak vám zbývají v podstatě tři možnosti, dovolenou odložit dokud nenašetříte více, uskromnit se a vybrat levnější dovolenou, nebo si na ni půjčit.

Dovolená na splátky
Tento způsob financování dovolené je poměrně známý. Nabízí ho cestovní kanceláře ve spolupráci s finančními společnostmi - banky, splátkové společnosti. Ve vetší míře se, i díky masivní reklamní podpoře, začal rozšiřovat a využívat až před dvěma lety. Jde o to, že vybraný zájezd zaplatíte podle předem dohodnutého kalendáře až po návratu z dovolené. Pokud se pro tento způsob financování dovolené rozhodnete, musíte počítat s tím, že se vám dovolená prodraží až o několik tisíc. Některé velké cestovní kanceláře dokonce nabízejí dovolenou na splátky bez navýšení. Podmínkou poskytnutí úvěru bez navýšení je většinou určitá část vlastních prostředků, které klient skládá při koupi dovolené.

Výhody dovolené na splátky:

  • Při výběru dovolené nejste limitováni vaší momentální finanční situací
  • Můžete si vybrat i dražší dovolenou, kterou byste si normálně nemohli dovolit
  • Splátky si můžete odložit až po návratu z dovolené
  • Pokud máte určitou hotovost, můžete využít i dovolené na splátky bez navýšení

Nevýhody dovolené na splátky:

  • Oproti hotovosti zaplatíte až několik tisíc korun navíc, roční úroky se pohybují kolem 10 až 20 procent
  • Nebezpečí přílišného zadlužení – pravidlo o obezřetném zadlužování prví, že životnost předmětu, který pořizujeme by měla být delší než doba, po kterou budeme úvěr splácet. U dovolených tak tomu samozřejmě není.
  • Řada lidí si dovolenou na dluh neužije tolik, jako když si na ni našetří

Ostatní způsoby financování dovolené
Kromě dovolené na splátky existují i další úvěrové produkty, které je možné k financování dovolené využít. Patří sem zejména tyto úvěrové produkty:

  • Spotřebitelský úvěr – úrokové sazby se pohybují kolem 10% p.a. Nabízí je většina bank. Jeden z nejvhodnějších úvěrových nástrojů k pořízení dovolené. Ovšem pozor minimální výše úvěru často od 20a více tisíc korun.
  • Americká hypotéka – neúčelová hypotéka. Úrokové sazby kolem 5 až 7% p.a. Nutné ručení nemovitostí. Lze ji využít k financování dražších dovolených, ale je určena spíše na financování jiných potřeb – vybavení domácnosti, automobil atd.
  • Kontokorentní úvěr - Krátkodobý úvěr, která dává banka klientovi - majiteli běžného účtu tak, že mu umožní z tohoto účtu čerpat do mínusu. Úrokové sazby se pohybují kolem 10 až 15% p.a. Je lepší jej využít na výměnu peněz do zahraničí, ale dá se použít i na financování dovolené. Úrok platíte jen z vypůjčené částky a na počet dní po které dlužíte.
  • Kreditní karta – úroky úvěrů z kreditní karty se pohybují kolem 20% p.a. Velkou výhodou je bezúročné období (většinou 45 dnů) po které naplatíte z vypůjčené částka žádné úroky. Pokud do jeho skončení úvěr splatíte jsou náklady nulové. Hodí se zejména na placení útraty v zahraničí – neplatíte poplatky za výměnu peněz a většina kreditních karet má jako bonus úrazové a cestovní pojištění zdarma. Po návratu z dovolené, ještě v rámci bezúročného období lze úvěr splatit.

Závěr:
Pokud se nakonec pro dovolenou na splátky nebo na úvěr rozhodnete, dobře si zvažte v jaké výši a na jak dlouho se zadlužíte. Obecně platí, že čím déle úvěr splácíte, tím více za dovolenou zaplatíte. Ale vždy mějte na paměti, že půjčit si je snadné, splácet už podstatně horší. Zvláště za předpokladu, že už splácíte jiné úvěry. 

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky