HN: Mezinárodní překupníci léků vydělávají miliardy

29.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. června (ČTK) - Někteří obchodníci s léky objevili způsob, jak na jejich prodeji ještě více vydělat. Využívají toho, že ceny léků se v jednotlivých zemích Evropské unie liší. Například nakoupí levně v Česku a jinde za více prodají. Toto 'překupnictví' podle propočtů Evropské farmaceutické asociace, která v těchto dnech zasedá v Praze, tvoří ročně až pět procent farmaceutického obchodu v Evropě. A to je zhruba pět miliard eur, napsaly Hospodářské noviny.

Rozsah zisků z takových transakcí ilustruje případ levného léku proti bolesti, Ibuprofenu. Ten v Česku stojí zhruba třikrát méně než například v Řecku. "Není to nelegální, ovšem léky nemůže nakoupit a prodat každý. Musí k tomu mít oprávnění," říká lékový analytik Josef Suchopár.

Asociace proto usiluje o to, aby se ceny prodeje pro výrobce v jednotlivých státech sjednotily a překupníci nemohli na rozdílu dále vydělávat. Na to by ovšem doplatili pacienti v levných zemích, tedy i v Česku. Suchopár ale takový vývoj nepovažuje za pravděpodobný. "K postupnému sbližování cen sice dochází, ale jednotné nebudou asi nikdy," dodal.

Podle informací HN na překupnictví léků nevydělávají pouze nadnárodní firmy, ale i podnikaví jednotlivci. Ti nakupují léky a prodávají je do zahraničí přes internet. Internetový obchod s léčivy je v Česku legální od poloviny června.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK