Přes 600 lidí dalo výpověď z Mittal Steel Ostrava

17.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 17. července (ČTK) - Celkem 606 lidí dnes dobrovolně podalo výpověď ze společnosti Mittal Steel Ostrava (dříve Nová huť). ČTK to řekla mluvčí firmy Jana Dronská. Největší domácí hutní podnik chce zredukovat stav zaměstnanců z nynějších 8860 zhruba o tisíc, a tak ode dneška nabízí lidem za dobrovolný odchod vysoké částky - 12 až 32 měsíčních platů na ruku. Obvykle jde o statisíce korun, v průměru přes půl milionu na osobu.

Žádosti o výpověď se budou přijímat tři týdny, tedy do 4. srpna. Podobnou akci firma vyhlásila už v roce 2004.

Stejnou nabídku dostali i zaměstnanci VYSOKÉ PECE Ostrava (VPO), která letos fúzuje s mateřskou firmou Mittal Steel Ostrava. Ve VPO pracuje asi 960 lidí a žádost o výpověď dnes podalo podle Dronské asi 80 z nich. Vysoké pece se podobným způsobem, tedy vyplacením sociálního příspěvku, už loni na podzim rozloučily se 170 zaměstnanci.

Zaměstnanci ostravského Mittalu s podáním výpovědi spěchají, protože pokud se zaváží odejít do tří dnů od vyhlášení akce, dostanou jeden plat jako bonus navíc. Ti, kteří jsou právě na dovolené, nebudou ošizeni, pokud podají výpověď do dvou dnů po jejím návratu.

Nejhorší nápor byl hned ráno, kdy zájemci o takzvaný sociální příspěvek zaplnili chodbu na ředitelství. Podle Dronské ráno lidé čekali zhruba hodinu, podle informací ČTK se některým čekání protáhlo na dvě hodiny.

"Jedna kolegyně přišla z mateřské, čekala tam dvě hodiny, byla asi dvěstěšedesátá a to přišla nějak kolem deváté. Já jsem tam byla kolem poledne a byli tam jen dva lidi, takže jsem byla hotová hned," řekla jedna z uchazeček o odchod z podniku.

Pan Antonín dnes přijel na odpolední směnu dříve jen proto, aby mohl podat výpověď hned první den. "Dohodli jsme se, že skončím už v pátek, abych mohl odejít s 24 průměrnými měsíčními platy. Kdybych totiž pracoval déle, spadl bych do kategorie lidí, kteří mají do důchodu dva roky a méně, a dostal bych o tři platy méně," vysvětlil muž, který na huti pracoval 41 let a letos na podzim oslaví šedesátiny.

Paní Helena odchází po třiceti letech. "Nejsem si jistá, že moje místo nebude v budoucnu zrušeno," zdůvodnila své rozhodnutí. Pana Josef, technicko-hospodářský pracovník ze závodu Servis, má jasno: "Půjdu dělat zedníka," řekl.

Ostravská firma, která je součástí skupiny Mittal Steel, ovládané indickým ocelářským magnátem Lakšmí Mittalem, je připravena lidem vyplatit zhruba miliardu korun. Přitom má zájem, aby odešli hlavně lidé před důchodem a technicko-hospodářští pracovníci. Průměrný příspěvek pro jednoho zaměstnance by měl dosáhnout 520.000 korun. Zájemci se musejí zavázat, že odejdou z firmy nejpozději do konce srpna. Hlavním důvodem zeštíhlování je snaha zvýšit konkurenceschopnost ostravského podniku.

Ocelářská firma, ještě pod názvem Ispat Nová huť, v roce 2004 vyplácela lidem, kteří pracovní poměr rozvázali dohodou, příspěvek ve výši šestnácti- až pětadvacetinásobku průměrného měsíčního platu v závislosti na odpracovaných letech v podniku. Průměrná výše příspěvku tehdy činila asi půl milionu korun, celkem tak firma vyplatila asi 900 milionů korun. Podnik opustilo 1729 lidí. Také před dvěma lety musela firma zvládat nápor zájemců o odchod hned od začátku. První den vyhlášení požádalo o odchod také více než 600 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK