Bel Sýry Česko stáhnou z českého trhu značku sýra Apetitto

13.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Sýrárna Bel Sýry Česko v Želetavě na Třebíčsku stáhne z českého trhu značku sýra Apetitto. Oznámila to Iva Dryáková ze zastupující PR agentury s tím, že bližší podrobnosti uvedou zástupci firmy na úterní tiskové konferenci.

Dryáková ČTK neřekla, zda stažení známé značky sýru souvisí se spory, které o ni vedla firma s hodonínskou firmou TPK, spol. s.r.o. Hodonínský výrobce po šesti letech sporů obou firem loni na podzim se svou žalobou uspěl u krajského soudu v Brně. Společnost Bel Sýry Česko se poté v lednu proti rozsudku odvolala. Vyjádření TPK ČTK zjišťuje.

Výroba tohoto sýru trvala v Želetavě podle webových stránek firmy 33 let. Receptura vznikla v želetavském závodě Lacrum Brno, výroba zde začala v roce 1973. Kvůli rostoucímu prodeji začal Lacrum o rok později sýr produkovat také v provozu Hodonín. Při privatizaci počátkem 90. let ale závody získali rozdílní majitelé - hodonínský podnik skupina Bongrain, Želetavu francouzský Fromageries Bel.

TPK si na značku Apetito činí nárok, protože ji má od roku 1993 zaregistrovanou u Úřadu průmyslového vlastnictví. Želetavská sýrárna, která později značku upravila na Apetitto, argumentuje prvenstvím v uvedení sýru do výroby i na trh. Podle ní se po privatizaci výrobky začaly lišit, protože obě společnosti nezávisle na sobě upravují složení i technologii výroby.

Bel v Česku kromě želetavských sýrů prodává i značku Veselá kráva. V minulých letech převzala značky bývalé Mlékárny Klatovy, jako Matador, Olympic, Vintíř a Rodinka.

V Česku se ročně vyrábí kolem 20.000 tun tavených sýrů. Kromě obou soupeřících podniků patří k jejich největším producentům také jihočeská Madeta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK