Cenu cigaret značně ovlivňuje spotřební daň

04.09.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Státní rozpočet je z velké části plněn spotřebními daněmi. Když si uvědomíme, že za každou krabičku cigaret do státní kasy odvedeme minimálně 27,20 Kč, pak se není opravdu čemu divit.

Téma týdne: Jak daně plní státní rozpočet

Schvalování státního rozpočtu každoročně vzbuzuje velké emoce. Rozhodování o výši deficitu nebo rozdělování prostředků mezi jednotlivá ministerstva se nikdy neobejde bez hádek napříč politickým spektrem. Aby také ne, státní rozpočet je důležitým nástrojem regulace domácí ekonomiky.

Polovinou minulého měsíce Ministerstvo financí předložilo vládě návrh státního rozpočtu za rok 2007. V rámci tohoto návrhu se počítá s příjmy v objemu 886,7 mld. Kč. Výdaje by v roce 2007 měly dosáhnout 974,7 mld. Kč. Z těchto čísel vyplývá, že navržený deficit dosáhl výše 88 mld. Kč.

Základním předpokladem naplnění přiloženého návrhu je přijetí právních předpisů souvisejících se změnami nového systému nemocenského pojištění, odložení účinnosti zákona o službě státních zaměstnanců ve správních úřadech, přijetí novely zákona o zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků a snížení některých výdajů státního rozpočtu. Návrh rozpočtu zároveň nepočítá se změnami, které by se týkaly rodičovského příspěvku, porodného, doplatku na bydlení, příspěvku na školní pomůcky nebo zákona o sociálních službách. Vzhledem k současné nestabilní politické situaci je splnění těchto podmínek značně ohrožené, stejně jako schválení samotného návrhu rozpočtu Parlamentem.

Ať už budoucí rozpočet dopadne jakkoliv, tento týden se naše pravidelné finanční tipy a triky budou zabývat jednotlivými složkami příjmů státního rozpočtu, především pak tou majoritní příjmovou skupinou, kterou bezesporu tvoří příjmy daňové. Kromě těchto příjmů jsou dalšími položkami rozpočtu především příjmy kapitálové a přijaté dotace.

Daňové příjmy můžeme rozdělit do několika základních skupin. Největší podíl na plnění státního rozpočtu mají nepřímé daně, a to daň z přidané hodnoty a spotřební daně. Návrh rozpočtu na rok 2007 počítá s více než 57% podílem těchto daní na celkových daňových příjmech. Další významnou podskupinou jsou příjmové daně zahrnující jak fyzické tak i právnické osoby (necelých 40 %) . Minoritní podíl pak připadá na daně majetkové a ostatní daně a poplatky (necelá 3 %).

Spotřební daní jsou zatížené výrobky, které pro většinu obyvatel představují relativní luxus. Zavedením této daně stát taktéž reguluje spotřebu produktů s negativním důsledky. Jedná se především o tabákové a alkoholické výrobky.

Jak už bylo výše uvedené, v nejbližší době se očekává přijetí novely zákona o spotřebních daních, která bude především upravovat současnou výši daně u tabákových výrobků. Vláda již návrh schválila a nyní novela putuje do Poslanecké sněmovny. Korekce zákona vycházela především z nutnosti sjednocení s legislativou EU. Od 1. ledna 2007 by podle novely zákona měla daň činit při současném kurzu eura 1,69 Kč za kus a 57 % z ceny. Odhad Ministerstva financí je zvýšení cen v rozmezí od 12 – 15 Kč na krabičku s 20 kusy cigaret.

A jak se vůbec spotřební daň u tabákových výrobků počítá? Jedná se o součet pevné části daně násobený počtem kusů nebo počtem kilogramů a procentní části daně. Podle platné legislativy se za každou cigaretu musí zaplatit daň ve výši 0,60 Kč. K tomu je zapotřebí přičíst 25 % z ceny. Je-li vypočtená výše daně nižší než stanovená minimální sazba daně, použije se minimální sazba daně. Ta nyní činí 1,36 Kč za kus. V reále to znamená, že za běžnou krabičku cigaret státu odvedeme minimálně 27,20 Kč.

Na praktickém příkladu si nejlépe vysvětlíme podíl daně na jedné krabičce cigaret na zjednodušeném příkladu.

Výrobní cena krabičky cigaret je 10 Kč. K této ceně započteme DPH ve výši 19 %. Dále připočteme minimální spotřební daň, která na krabičku s 20 cigaretami vychází na 27,20 Kč.. Vyjde nám tak celková velkoobchodní cena 39,10 Kč. Pak stačí pouze minimální obchodní přirážka a dostaneme se na běžnou cenu krabičky. A to se pak opravdu nelze divit, proč jsou ceny cigaret tak vysoké.

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky