Tiskárna Svoboda Press má nového majitele

13.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. září (ČTK) - Největší česká tiskárna Svoboda Press má nového majitele. Fond ARGUS Capital Partners ji prodal německé společnosti Euro-Druck Service, která patří do mediální skupiny Verlagsgruppe Passau. Společnosti se dohodly, že podmínky transakce nezveřejní. Informoval o tom fond ARGUS. Verlagsgruppe Passau vlastní v ČR i mediální dům Vltava-Labe-Press (VLP).

Fúzi firem povolil minulý měsíc Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Společnosti podle něj nezískají spojením dominantní podíl na trhu, a neohrozí tak hospodářskou soutěž.

Svoboda Press se zaměřuje na tisk časopisů, prospektů, letáků a katalogů. Ročně potiskne kolem 50.000 tun papíru a podle dřívějších informací časopisu Týden má roční tržby kolem 1,8 miliardy korun.

Skupině Verlagsgruppe Passau patří v Česku kromě VLP také tiskařské závody TYPOS a TYPOS-Digital Print v Plzni a ústecký Severotisk.

Pro ARGUS je tato transakce v pořadí třetí úspěšný prodej z portfolia jeho prvního investičního fondu, pro který získal od deseti institucionálních investorů 172 milionů dolarů, uvedl fond. Prvním byl prodej Aster City Cable, vedoucího provozovatele kabelové televize v Polsku, druhým prodej firmy FiberNet, jedničky mezi provozovateli kabelové televize v Maďarsku.

ARGUS byl založen v březnu 1999, aby investoval v zemích střední a východní Evropy, primárně v České republice, Polsku a Maďarsku. Většinový akciový podíl ve Svobodě koupil v lednu 2000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK