Aktuálně.cz: PNS musí podle ÚOHS změnit smlouvy s prodejci tisku

15.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno/Praha 15. září (ČTK) - Distribuční firma První novinová společnost (PNS) musí do března 2007 upravit smlouvy s prodejci tisku. Uložil jí to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který loni obdržel několik desítek stížností od samotných majitelů trafik. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Podle něj PNS diskriminuje asi 16.000 prodejců. Pokud by firma podmínky nezměnila, může jí antimonopolní úřad pokutovat

PNS spoluvlastní vydavatelé denního tisku Bauer Media, Mafra, Pol-Print Medien GmbH (Vltava-Labe-Press), Tabora B.V. (Ringier) a Sanoma Magazines Praha. Loni firma dosáhla zdaněného zisku 242 milionů korun, o 48,1 milionu víc než v roce 2004, kdy firma svůj podíl na trhu odhadovala na 80 procent.

Podle serveru zvýhodňuje PNS velké prodejce, nabízí jim jiné smlouvy než malým podnikatelům. "Jde o trvající a prohlubující se monopol První novinové společnosti v distribuci tisku, především deníků. Nám předkládané nové smlouvy pro nás vždy znamenají nižší marži," cituje server Milana Ságnera ze Sdružení trafikantů a prodejců tisku.

Trh distribučních firem, na němž jsou hlavní hráči PNS a Mediaprint Kapa - Pressegrosso (MPK), se před několika lety výrazně změnil. Na konci roku 2002 začali významní vydavatelé vypovídat smlouvy s MPK a začali využívat pouze PNS. Nyní se PNS zaměřuje zejména na noviny, ale i časopisy, MPK se pak soustředí zejména na časopisy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK