Běžný účet otvírá mnoho platebních možností

25.09.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Klíčem k efektivnímu (tedy ekonomickému) využívání bankovního účtu jsou poplatky. Některé standardní služby a produkty poskytované k běžnému bankovnímu účtu vám peníze ušetří, jiné naopak účet řádně pročistí.

Téma týdne: Platíme různými způsoby

Správné využívání všech bankovních produktů patří k základním dovednostem moderního člověka. Bez bankovního účtu se již téměř neobejdeme. Málokterý zaměstnavatel rozdává papírové sáčky s výplatou, jen výjimečně platíme poplatek za telefon, rozhlas televizi a další platby hotově. Snad jen penzisté rádi stojí jednou měsíčně ve frontě na přepážce pošty čekajíce na důchod.

O tématu bankovních účtů, hlavně o účtování poplatků, bylo napsáno mnoho řádků. Při kritice bank si ale neuvědomujeme, že stále lepší a bezpečnější bankovní informační systémy nám nesmírně usnadňují a hlavně zrychlují platební styk. Zopakujme si tedy hlavní a zároveň základní bankovní produkty vhodné k platebnímu styku.

Příkaz k úhradě
může být jednorázový nebo trvalý. Pokud dlužíme i pár stokorun přátelům bydlícím na druhé straně země, je jednorázový příkaz k úhradě ideálním způsobem splacení takového dluhu. Stačí zajít do banky, vyplnit správný formulář a virtuální peníze putují na opačný konec vlasti. Pokud naše banka je stejná, jako banka našeho věřitele, částka je připsána na jeho konto téměř okamžitě. Pokud se jedná o mezibankovní operaci, pak náš věřitel dostane peníze druhý den, jelikož tyto musí projít přes zúčtovací centrum Centrální banky.

Trvalý příkaz k úhradě má stejné principy fungování, zadávání i placení (viz níže) jako příkaz jednorázový. Rozdíl je ve frekvenci, chcete-li periodě placení. Jednorázový příkaz se provede jednou, trvalý se provádí ve zvolených periodách (měsíčně, kvartálně, ročně,...) až do odvolání. Hodí se k placení konstantních částek jako je záloha na elektřinu, plyn, platba pojistného, pravidelné spoření a další.

Zde je na místě důrazně varovat před vysokými poplatky. Vyplnění formuláře s pracovnicí bankovní přepážky vás může přijít pěkně draho. Podstatně levnější je např. sběrný box, kde musíte formulář zvládnout sami a ten následně odevzdat na přepážku nebo do speciálních boxů. Každopádně se pravděpodobně nevyhnete poplatkům obvykle nazývaným účetní položka  a platba do jiné banky. Ty se platí v různé výši u většiny bank. Oba způsoby platby (na přepážce s úřednicí nebo vhození příkazu do boxu) mají jednu společnou nepříjemnost. Tou je nutnost návštěvy banky. U moderních komunikačních kanálů (telefonní bankéř, internetové nebo GSM bankovnictví) nutnost návštěvy banky odpadá a tím se celá transakce stává výrazně levnější.

Inkaso
není přežitek, inkaso je klíčový produkt sloužící k ekonomickému (rozuměj levnému) využívání služeb bankovních účtů. Inkaso nešetří jen čas, šetří hlavně peníze obou stran platebního styku. Používá se všude tam, kde předem není přesně známa částka k úhradě. Nejčastěji tak najde uplatnění při placení telekomunikačních služeb, tedy plateb za mobilní telefon i pevnou linku. Povolte bance vašeho telefonního operátora inkaso z vašeho účtu, nastavte si horní limit na možné provedení transakce a více se o propalcení účtu za telefon nemusíte starat. Banka si z vašeho účtu odebere jen přesně tolik, jak byl účet vysoký. A protože tento způsob plateb je výhodný i pro operátora, ten zvýhodňuje zavedení inkasa obvykle nějakou jinou službou zdarma navíc.

Šeky
jsou nejvíce využívány především v USA. U nás si své místo nenašly, nicméně se samozřejmě v nabídce bank objevují. Pravděpodobně si nedovedete představit platbu za nákup v supermarketu vypsáním šeku na pár stokorun. V USA je to však naprosto běžná praxe. V čem spočívá výhoda šeků? Internetové stránky České spořitelny uvádějí tyto výhody šeků:

  • Možnost vystavit šek podle okamžité situace kdykoliv a kdekoliv.
  • Možnost vystavit jej  na jakoukoliv částku.
  • Bezhotovostní proplacení šeku je cenově zvýhodněno.
  • Výstavce může na šek napsat doložku “jen k zúčtování”, šek tak bude možno proplatit pouze bezhotovostně.
  • Částka ze šeku je z účtu stržena až po předložení šeku k proplacení.
  • Možnost zadat zákaz výplaty šeku.

Zvláštní kategorií jsou tzv. cestovní šeky. Těmi mohou firmy vybavit zaměstnance při služebních cestách do zahraničí a stejně dobře mohou posloužit na dovolené jako jakási rezerva, nebo také při bezpečném převozu peněz, pokud jste pracovali v zahraničí. Při nákupu cestovních šeků American Express od vaší banky musíte pouze podepsat každý šek v levém horním rohu. K nakoupeným šekům obdržíte prodejní list, který musíte pečlivě uschovat odděleně od šeků, pro případ, že budete požadovat náhradu šeků při ztrátě nebo odcizení. Při proplácení šeku v místě pobytu, např. na služební cestě nebo na dovolené, je nutné šek podepsat znovu, a to v levém dolním rohu vždy pouze za přítomnosti přejímající osoby, která zkontroluje shodnost obou podpisů.

Pokud přemýšlíte nad zajímavou a hlavně bezpečnou, ve světě široce akceptovatelnou, alternativou, pak se ptejte ve své bance na cestovní šeky.

Zřetelnou nevýhodou většího rozšíření šeků v našich krajinách je cena za tzv. nákup a prodej šeků. Za proplacení částky na šeku uvedené si banky účtují nemalé poplatky. Ty jsou stanoveny procentem, ale také minimální částkou. Proplacení šeku vás tak může přijít na stokoruny.

Více informací o cestovních šecích najdete v sekci Bankovnictví.

Karty
mohou být debetní, kreditní nebo charge, mohou být od společnosti Visa nebo EuroCard/MasterCard a dalších asociací, mohou být zlaté nebo obyčejné, embosované nebo bez reliéfu. Přehled karet v peněžence může svědčit o majetku jedince (držitel tří zlatých karet debetních plus tří kreditních není jistě sociální případ) nebo o jeho nerozumu (to když se někdo stane kartovým sběratelem). Každopádně mají vždy jeden účel: šetřit majiteli čas a starosti a starat se o jeho pohodlí. Když máte při sobě bankovní kartu a cestovní doklady, pak nic jiného na cesty již nepotřebujete.

Důležitým prvkem na bankovních kartách je bezpečnost jejich použití. K revolučním, mnohokrát oceněným řešením bezpečnosti patří tzv. zamykání platební karty od eBanky. Kartu si před jednotlivým placením nebo vybíráním peněz z bankomatu odemknete pomocí mobilního telefonu a po provedení transakce ji opět dalším platbám zablokujete. Toto řešení však u jiných bank z ekonomických důvodů nenašlo následovníky, což je pro bezpečné používání karet jistě škoda. Karty drtivé většiny bank tak zůstávají proti neoprávněnému použití chráněny klasicky: PINem, podpisem nebo kombinací obou zabezpečení.

Informace o platebních i kreditních kratách hledejte v sekci Bankovnictví.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení/>!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky