ÚOHS pokutoval nábytkářskou firmu Jelínek za určování cen

02.10.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 2. října (ČTK) - Nábytkářská firma Jelínek z Valašského Meziříčí musí zaplatit pokutu 150.000 korun za to, že prodejcům určovala ceny svého zboží. Podle úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uzavírala zakázané cenové dohody s distributory v letech 2004 a 2005. Omezovala tak konkurenci, což mělo vliv i na zákazníky, řekl mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa. Dohoda o přímém určení ceny je podle něj jedním z nejzávažnějších porušení zákona o hospodářské soutěži.

Firma Jelínek funguje po restituci původního zaniklého podniku od roku 1991. Vyrábí hlavně matrace, ložnicové sestavy a ohýbaný nábytek. Pokutu už dostala firma jednou, ale odvolala se. Tentokrát verdikt potvrdil předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina.

Důvody byly stejné jako v prvním rozhodnutí. Valašskomeziříčská firma určovala v dohodách ceny pro další prodej. "Autorizovaný prodejce nemohl prodávat zboží společnosti za ceny jiné než ty, které byly stanovené v maloobchodním ceníku s možnou odchylkou pět procent," uvedl Chalupa.

Zakázaná dohoda podle něj chránila jednotlivé distributory před konkurencí a navíc omezovala i zákazníky. Ti neměli šanci získat nábytek z z Valašského Meziříčí za nižší ceny. Dohoda o cenách patří na žebříčku protisoutěžních provinění na jednu z nejvyšších příček. Firma ale nemá nijak vysoký tržní podíl, navíc s úřadem během správního řízení spolupracovala, vysvětlil Chalupa výši pokuty.

Za podobné prohřešky pokutoval úřad v minulosti například pekárenské společnosti Delta Pekárny, Odkolek a Penam. Za kartel měly dohromady zaplatit 52,8 milionu korun, verdikt ale vrátil zpět k ÚOHS brněnský krajský soud. Kvůli stejnému prohřešku teď antimonopolní úřad prověřuje i distributory filmů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK