Řidičům se otevřela celá dálnice D5 z Prahy až do Rozvadova

06.10.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štěnovice (Plzeňsko) 6. října (ČTK) - Řidiči mohou od dnešního dne používat celou dálnici D5 z Prahy na Rozvadov. Poslední 3,5kilometrový úsek obchvatu Plzně z Litic do Černic otevřeli policisté po 09:00 v obou směrech - od Prahy i Rozvadova. Dálniční obchvat Plzně zrychlí cestu z Prahy na Rozvadov o 15 minut.

"Auta už zmizely z objížďky a přesunuly se na dálnici, kde jezdí ve všech pruzích," řekl ČTK dopravní inženýr západočeské policie Jaroslav Mecl.

Na dálnici je povolena standardní rychlost 130 kilometrů za hodinu, v 380 metrů dlouhém tunelu pod vrchem Valík je zatím omezena na 80 km/hod.

Zhruba do 11:00 budou ještě dělníci odstraňovat svodidla před tunelem u Černic, kde do dnešního rána sjížděli řidiči na objízdnou silnici druhé třídy číslo 180.

Německá strana během dopoledne otevře třicetikilometrovou dálnici A6 z Rozvadova k severojižní dálnici A93 Amberg-Řezno-Mnichov. Poprvé v historii se tak dnes propojí východoevropská dálniční síť se západoevropskou. Oficiálně se německá i česká část dálnice spojí ve 13:00 slavnostním přestřižením pásky na dálniční lávce Rozvadov-Waidhaus.

Řidičům, kteří míří z Prahy do Mnichova, se tak zkrátí jízda na necelé tři hodiny, což je o dvě hodiny méně než dosud. Oproti cestujícím ve vlaku ušetří při cestě do bavorské metropole polovinu času.

Celá dálnice Praha-Rozvadov, jejíž prvních šest kilometrů dálnice D5 z Prahy do Rudné využili řidiči už v roce 1982, měří 151 km.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK