MPO zruší přísné hygienické požadavky pro jídelny a restaurace

12.10.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. října (ČTK) - Během dvou až tří týdnů by se měly výrazně zjednodušit hygienické požadavky na vybavení restaurací či školních jídelen. Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s ministerstvem zdravotnictví připravilo novelu, která z dva roky staré vyhlášky odstraňuje téměř polovinu paragrafů, které se týkaly například stavebních požadavků, zásobování vodou, sanitární zařízení či uchovávání pokrmů. Na tiskové konferenci to dnes uvedl ministr průmyslu Martin Říman.

Vyhlášku v minulosti ostře kritizovali provozovatelé restaurací. Podle odhadů ministerstva museli do úprav požadovaných vyhláškou investovat zhruba 1,5 miliardy korun. Ve školních jídelnách se investice pohybují kolem 25 až 30 miliard Kč.

Z vyhlášky například zmizí požadavek na množství přiváděného vzduchu, plocha na jednoho zaměstnance, požadavek na oddělené záchody pro personál nebo umyvadlo s mísící baterií bez ručního ovládání pro kuchyně a podobné provozy. Zanikne také lhůta pro prodej teplých pokrmů do čtyř hodin po jejich výrobě, která se příčila například přípravě tradiční svíčkové či guláše. Nové podmínky se budou řídit hygienickými předpisy EU.

Ministerstvo průmyslu připravilo seznam zhruba 150 právních norem z různých oblastí, které by se měly změnit nebo zrušit, aby nezatěžovaly živnostníky a malé podniky. jejich změna bude podle ministra trvat několik let. Samo ministerstvo navrhlo předsedovi vlády zrušení 16 vyhlášek, které spadají pod resort průmyslu a obchodu. Jednou z norem je například vyhláška o založení podniku zahraničního obchodu Tuzex z roku 1953.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK