Právo: Majitelé domů chtějí od státu až 40 miliard korun

13.10.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. října (ČTK) - Majitelé domů chtějí od státu odškodnění za regulované činže ve výši až 40 miliard korun. Přestože ještě Evropský soud pro lidská práva o jejich stížnosti ještě nerozhodl, ministerstvo pro místní rozvoj s nimi intenzivně jedná o případném vypořádání jejich nároků. Napsalo to dnešní Právo.

Ztráty všech soukromých majitelů od roku 1992 vyčíslilo Občanské sdružení majitelů domů na více než 200 miliard korun. Protože ale o odškodnění nežádají všichni a navíc Evropský soud většinou nepřiznává plnou částku, počítá sdružení s tím, že vysoudí 30 až 40 miliard korun.

Při jednání s ministerstvem naprosto odmítají možnost nějakého mimosoudního vyrovnání. Podle informací Práva trvají na odškodnění buď penězi, nebo vydáním státních dluhopisů, popřípadě poskytnutím daňových prázdnin.

Ke smíru by podle advokátky sdružení Kláry Veselé-Samkové mohlo dojít jen teoreticky. Majitelé domů by v takovém případě podle ní žádali poskytnutí velmi silných politických záruk.

Nový ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič ihned po svém nástupu do funkce vtiskl jednání s majiteli domů jasné obrysy a začala i diskuse o změně občanského zákoníku. Ten by měl nově upravit podmínky nájmů. Podstatnou změnou by měla být možnost majitelů vypovědět nájemní smlouvu bez udání důvodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK