Americký GDX zavře závod v Odrách, sériová výroba jde do Ostravy

19.10.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 19. října (ČTK) - Americký producent automobilových těsnění GDX Automotive přestěhuje sériovou výrobu z obou svých českých závodů v Odrách a Příboře na Novojičínsku do Ostravy. Kvůli nevyhovujícím výrobním podmínkám zavře oderskou továrnu, kde si již hledá jinou práci pětina z více než 600 zaměstnanců. Zbytek bude z Oder dojíždět do průmyslové zóny Ostrava-Hrabová. Výroba v novém ostravském závodě se rozjede v lednu 2007, do roku 2008 se počítá s 1200 zaměstnanci. Na tiskové konferenci to dnes řekli představitelé GDX Automotive.

Centralizace sériové výroby do jednoho místa se podle personální ředitelky Ilony Urbanové nedotkne více než 300 zaměstnanců druhého českého závodu GDX v Příboře. Tam GDX soustředí specializovanou a malosériovou výrobu, včetně výroby náhradních dílů. Zvažuje přitom i přesun výroby z evropských závodů.

Podle ředitele GDX pro Českou republiku Karla Kučery přesun do Ostravy umožní zejména plánovaný nárůst výroby a snížení výrobních nákladů. "V Odrách je nízká efektivita, výrobní proces se provádí v několika budovách, dokonce v několika patrech. Areál v Ostravě umožní růst v závislosti na rýsující se poptávce zákazníků," vysvětlil.

Ředitel GDX pro Evropu Hans Schardt uvedl, že Ostrava poskytla firmě nejlepší zázemí. "Roli při přesunu hrála i rychlost rozhodování. Kdyby v jiné zemi trvalo budování závodu o rok déle, ztratili bychom zisk. Je také zřejmé, že ostravský region se stane centrem automobilového průmyslu a centrem vyspělých technologií," řekl. V Ostravě firma obsadí výrobní halu, kterou pro ni postavil holandský developer CTP Invest.

GDX Automotive zaměstnává v osmi zemích světa 7000 lidí, z toho asi 1000 v České republice. Firma vyrábí produkty, které izolují interiér auta před povětrnostními vlivy, obstřiky skel, antivibrační systémy a výrobky z lisované pryže. Oderská pobočka GDX Automotive vyrábí od roku 1993, objem výroby letos dosáhne 50 milionů eur (asi 1,4 miliardy korun).

Přesun sériové výroby do Ostravy začal v říjnu a potrvá do září 2007. Nábor začal minulý měsíc a firma přijala prvních 50 zaměstnanců. Lidem v Odrách firma nabídla místo v Ostravě, což podle Urbanové přijalo 80 procent zaměstnanců. Lidé, kteří nechtějí dojíždět, dostanou odstupné.

"První výroba v Ostravě začne od ledna 2007, kdy tady přemístíme prvních asi 70 zaměstnanců," dodala personální ředitelka. Podle ní nemá firma velký problém sehnat zaměstnance. "Potřebujeme hlavně dělníky do výroby, lidi, kteří jsou vyučení gumaři, kterých je ale velice málo. Firma proto přivítá i uchazeče vyučené v jiném oboru, které zaučí. Průměrná mzda pro dělnické profese je necelých 17.000 korun," upřesnila Urbanová s tím, že v Ostravě se plánuje třísměnný provoz a že dopravu z Oder do Ostravy a zpět mají zaměstnanci zdarma.

Průmyslová zóna Ostrava-Hrabová má nyní plochu 80 hektarů, ale bude se rozšiřovat na 120 hektarů. V zóně působí například firmy SungWoo, GE Money, UPS, GOODYEAR. Město Ostrava investovalo do zóny 650 milionů korun. Nizozemská developerská firma CTP Invest v zóně staví a pronajímá budovy investorům od roku 2005. V nejbližších letech hodlá podle svého jednatele Remona Vose investovat v regionu 150 milionů eur (zhruba 4,3 miliardy korun). Podle náměstka ostravského primátora Petra Kajnara najde do konce letošního roku v hrabovské zóně práci kolem 3000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK