Odboráři obchodních domů Tesco zatím stávkovat nebudou

16.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 16. listopadu (ČTK) - Odboráři obchodních domů Tesco zatím stávkovou pohotovost nevyhlásí. Dnes se s představiteli firmy Tesco Stores ČR v Pardubicích dohodli na dalších společných jednáních. Odbory vyhlášením stávkové pohotovosti pohrozily, protože Tesco Stores údajně nechce přistoupit například na jejich požadavky ohledně délky pracovní doby a mezd. Po dnešním mimořádném krizovém jednání Koordinačního výboru odborových organizací při Tesco Stores odboráři vydali společně s vedením firmy prohlášení, na další otázky zástupci ani jedné strany nechtěli odpovídat.

"Na dnešní schůzce byl dohodnut další termín jednání a to 24. listopadu 2006, kdy bude projednán bod týkající se otevírací doby 26. prosince 2006. Zároveň také bude domluven termín dalšího vyjednávání, který byl předběžně dohodnut na první týden v lednu 2007," citovala z přijatého prohlášení mluvčí firmy Jana Matoušková. Další jednání by se mělo uskutečnit v Praze.

Podle přijatého prohlášení byly dnes v Pardubicích projednány sporné pracovní doby, zástupci odborové organizací předali vedení společnosti Tesco Stores své požadavky, které se týkají podmínek zaměstnanců společnosti. Jednalo se například o úpravě platových podmínek, zvýšení počtu plných úvazků pro stálé zaměstnance a otevírací době 26. prosince 2006. Obě strany se také zavázaly, že obnoví pravidelnou komunikaci a uvedly, že mají zájem spolu nadále spolupracovat a dospět k takovému řešení, které by bylo akceptovatelné pro obě strany.

Tesco Stores ČR v Česku provozuje síť obchodních domů, hypermarketů a supermarketů. Zaměstnává 12.000 lidí a patří mezi největší obchodníky v zemi. Naposledy se odboráři v Česku dostali do křížku s vedením sítě diskontních prodejen Plus, kterému vyčítali údajně nevybíravé chování vůči zaměstnancům. Kvůli tomu letos v létě odboráři před mosteckou prodejnou Plus uspořádali demonstraci. Na konci srpna pak odbory s vedením společnosti Plus-Discount podepsali kolektivní smlouvu, a uzavřeli tak několikaměsíční vzájemné spory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK