Výrobce našel novou fintu, jak zlevnit kouření

28.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. listopadu (ČTK) - Rostoucí ceny cigaret nutí výrobce přemýšlet, jak vyhovět poptávce zákazníků po levnějším kuřivu. Na pultech se proto letos objevil český vynález: krabička maxidoutníků, ze kterých lze ubalit až 60 cigaret, a to jen za 39 korun. V běžné krabičce, která však často stojí víc, je jich přitom třikrát méně. Čeští celníci kvůli těmto doutníkům požádali o radu Brusel a podle informací z velkoobchodů už je začali zabavovat. Píše to Mladá fronta Dnes.

Dvě značky doutníků od firmy CZ Tabák se v trafikách objevily letos v únoru. Jedna stála 39 a druhá 49 korun. Téměř dvaceticentimetrové doutníky si ihned vysloužily pozornost nejen kuřáků, ale i konkurence. Ta na ně upozornila i celníky, kteří mají případné nepravosti stíhat. Z krabičky o pěti kusech maxidoutníků zaplatí výrobce na spotřební dani jen 3,95 koruny. Kdyby šlo o tabák, musel by platit minimálně desetkrát víc.

Česká celní správa požádala o radu bruselské úředníky, kteří v říjnu rozhodli, že výrobky nejsou určeny ke kouření jako doutníky, ale jdou z nich balit cigarety. Doporučili proto, aby byly daněny stejnou sazbou jako tabák ke kouření. Výrobce by v tomto případě musel platit za krabičku spotřební daň až 60 korun, což by výrobek značně prodražilo.

Celní správa ani výrobce CZ Tabák se k celé záležitosti nechtějí podle deníku příliš vyjadřovat. Celníci už podle informací z velkoobchodu začali doutníky zabavovat.

Společnost CZ Tabák se brání. Její předsedkyně představenstva Štěpánka Matějovská uvedla, že firma celou záležitost napadla žalobami i trestními oznámeními.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK