Česko se připravuje na zavedení eura

21.12.2006 | , Finance.cz
EU


Vstupem do Evropské unie se Česká republika zavázala, že po splnění stanovených podmínek (např. maastrichtských kritérií) přijme jako oficiální měnu euro. Zda to však bude v roce 2010 nebo 2020 neví nikdo.

Výjimku ve formě poskytnutí tzv. neúčastnické doložky ("opt-out" klauzule), kterou si na začátku maastrichtského procesu prosadila Velká Británie a Dánsko, již nové členské země EU získat nemohou. Jelikož se jedná o zásadní moment ve vývoji české ekonomiky, který se dotkne všech podnikatelů i občanů, začala Česká republika s přípravami na přijetí eura již v roce 2003. 

V rámci příprav na zavedení eura se Česko zaměřuje jak na makroekonomickou, tak i na institucionální rovinu. Na makroekonomické rovině má Česká republika povinnost jako členský stát Evropské unie, který se neúčastní eurozóny, Evropské komisi vždy k počátku prosince předložit pravidelnou aktualizace konvergenčního programu. V tomto dokumentu ČR uvádí svoji navrženou fiskální strategii, která by jí umožnila v souladu se Smlouvou o EU přijmout euro. Ekonomická připravenost Česka na přijetí eura je také sledována na vnitrostátní úrovni a ministr financí ve spolupráci s ministrem průmyslu a obchodu a guvernérem ČNB každý rok do 31.12. předkládá vládě Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou. Na základě institucionálního rámce zavedení eura byla pověřením Ministerstva financí ČR v únoru 2006 zřízena Národní koordinační skupina pro zavedení eura v České republice (NKS). Tato skupina má za úkol připravit komunikační strategii a Národní plán zavedení eura v ČR. 
 

Co musí Česko splnit

Na základě Maastrichtských kritérií pro vstup do EMU musí Česká republika zajistit splnění těchto ekonomických podmínek:

  • Schodek veřejných financí nesmí přesáhnout 3 % HDP.
  • Celkový veřejný dluh nesmí překročit 60 % HDP.
  • Udržení cenové stability a průměrná míra inflace, která po dobu jednoho roku nesmí přesáhnout o více než 1,5 % míru tří členských zemí s nejnižší inflací.
  • Dlouhodobé úrokové sazby nesmí přesáhnout o více než 2 procentní body sazby tří zemí s nejnižší inflací.
  • Země musí poslední dva roky dodržovat stanovené rozpětí fluktuace své měny v kurzovém mechanismu ERM II. 
     

Scénář zavedení eura

Na základě doporučení Národní koordinační skupiny pro zavedení eura rozhodla vláda o tom, že euro bude v České republice zavedeno scénářem tzv. velkého třesku, čili formou jednorázového přechodu na euro. Výběr probíhal z třech možných scénářů zavedení eura podle právních předpisů Evropské unie. První scénář spočívá ve využití přechodného období (tzv. madridský scénář), čili v zavedení eura nejprve v bezhotovostní a až následně v hotovostní podobě. Tímto způsobem zavedlo euro všech dvanáct současných zemí eurozóny. Druhý scénář spočívá v jednorázovém přechodu na euro (tzv. velký třesk), čili zavedení eura zároveň v bezhotovostní i v hotovostní podobě. Třetí scénář je na bázi jednorázového přechodu na euro s využitím fáze postupného zrušení (tzv. "Phasing-Out").
 

Obrázek: Schéma zavedení eura v České republice (tzv. velký třesk)

Schéma zavedení eura v ČR

Zdroj: MF ČR

 
Mezi základní principy zavádění eura v ČR patří především těchto sedm podmínek. Trvání smluv (právní kontinuita) - žádná smlouva nesmí být jednostranně vypovězena nebo změněna z titulu vstupu do eurozóny. Duální oběh - postupné stahování národní měny a paralelní oběh s eurem (max. 2 měsíce). Přepočítací koeficient - cca půl roku před vstupem do eurozóny schválí stanovený a neměnný přepočítací koeficient Rada Evropské unie a Evropská centrální banka (Kč bude denominací eura). Ochrana spotřebitelů - zavedení eura nesmí poškodit občany. Ministerstvo financí bude sledovat a postihovat případy nesprávného zaokrouhlování cen či neoprávněného zdražování. Předcházení inflačním tlaků a vnímané inflaci - zavedení eura nesmí vést k inflaci, a to ani k subjektivně pociťované. Minimalizace nákladů přechodu na euro - snaha o efektivní vynaložení prostředků nezbytných k přípravám na přijetí eura. Komunikace - dlouhodobá informační kampaň s cílem zajistit každému občanovi či organizaci dostatek informací a možnost obrátit se na kompetentní instituce.
 

Kdy bude euro zavedeno

Termín zavedení eura v České republice závisí na navržené strategii zavedení eura, plnění maastrichtských kritérií, připravenosti české ekonomiky na vstup do eurozóny, institucionální připravenosti a politickém rozhodnutí. V současné době je pro přijetí jednotné měny euro schválen rok 2010. Vzhledem k vysokému schodku veřejných financí však není jisté, zda bude tento termín dodržen. Ovšem při pohledu na Švédsko, které výjimku ve formě poskytnutí tzv. neúčastnické doložky nemá a i přesto dosud nevstoupilo do ERM II je zřejmé, že dokud Švédsko euro nepřijme, nemusí Česko s přijetím spěchat.

 
Zdroj: Ministerstvo financí ČR

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát