První tři firmy vstoupily do nové průmyslové zóny CTPark v Plzni

10.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 10. ledna (ČTK) - První tři firmy vstoupily na novou dvaatřicetihektarovou průmyslovou zónu CTPark Plzeň navazující na zaplněnou industriální zónu Borská pole. Na soukromé ploše poblíž dálnice D5 otevřela svá centra japonská firma Sumitrans a britský Maurice Ward, obě se zabývají logistickými službami pro japonské klienty zejména z Borských polí. Třetí firmou z oboru materiálového zkušebnictví je britský Bodycote. Všechny tři daly práci dvěma stovkám lidí.

"Pronajali jsme první dvě hotové haly. Jednu celou má Sumitrans, druhou ze dvou třetin Maurice Ward a zbytek Bodycote," řekl Dušan Kastl, projektový manažer humpoleckého CTP Investu, který do začátku roku 2008 vybuduje v Plzni osm hal plus technologické centrum a kancelářský park, vše za téměř dvě miliardy korun. Zaměstnání tam má najít asi 1300 lidí.

Obě předané haly mají shodnou plochu 7500 metrů čtverečních. "Další čtyři jsou rozestavěné a dokončíme je v dubnu až květnu," řekl Kastl. Na všechny, kromě poloviny jedné z nich, už má investor nové zóny podepsané smlouvy s nájemci. Mezi nimi je opět Maurice Ward, který má zájem o dalších 15.000 m2 a americká firma Solectron z nejznámějšího světového centra špičkových technologií, kalifornského Sillicon Valley. Ta otevře v květnu v Plzni servisní centrum elektroniky a sklady a zaměstná 500 lidí.

"Se šesti halami už bude zóna z 80 procent zaplněna," řekl Kastl. Sedmou halu, kterou investor začne budovat v nejbližších dnech, chce nadnárodní logistická firma DHL. Do konce letošního roku vzniknou v CTParku další tři menší budovy, každá o ploše 4000 m2, dále CTBox s halou 6000 m2, nad níž vzniknou kanceláře, produkce a obchodní plochy. V polovině roku dále začne CTP Invest budovat na nedalekém 1,5hektarovém pozemku, jenž nevyužila firma Yazaki, takzvaný Axis Office Park, který už funguje v Brně a Ostravě. "Začátkem roku 2008 tam bude 10.000 m2 kanceláří, využitelných také jako zkušebny, laboratoře a call centra," dodal Kastl.

Stavba CTParku Plzeň s nájemními halami odstartovala loni v dubnu. "Je to velmi důležité pokračování plně obsazené městské průmyslové zóny," řekl náměstek primátora Vladimír Duchek. Borská pole mají plochu 140 hektarů.

CTP Invest, za nímž stojí nizozemský kapitál, se etabloval na Borských polích už předloni, kdy dokončil halu o ploše 15.000 m2, kterou pronajal tchajwanskému výrobci televizorů Tatung, který nyní zaměstnává zhruba 400 lidí. Loni v květnu pronajal nedaleko svoji druhou halu s rozlohou 14.000 m2 japonskému MOL Logistics na sklad televizorů Panasonic. Nyní tam pracuje 200 lidí. Loni začal developer v západních Čechách s výstavbou CTParku Bor u dálnice D5 na Nové Hospodě na Tachovsku. Má mít 95 hektarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK