Česká pošta od února zdraží posílání zásilek po Evropě

16.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Česká pošta od února zvýší ceny posílání většiny obyčejných zásilek do evropských zemí. Například poštovné u dopisu do 20 gramů podraží o korunu na 11 Kč, odeslání balíku do dvou kilogramů vyjde na 460 Kč místo nynějších 400 korun. Vyplývá to z rozhodnutí ČTÚ zveřejněného na internetu.

U obyčejných zásilek posílaných po Evropě zůstane stejné jako dosud jen poštovné za psaní do 50 gramů, které je 20 korun. S mírným zlevněním lze naopak počítat u některých leteckých zásilek posílaných mimo Evropu. Například psaní do 50 gramů přijde na 23 korun, což je o korunu méně než dosud. Cena psaní do 20 zůstane na dosavadních 12 Kč.

Posílání do zemí mimo Evropu za sníženou cenu podražilo o korunu na 11 Kč u zásilky do 20 gramů a v kategorii do půl kilogramu, jednoho a dvou kilogramů, kde ceny vzrostly o 25 až 60 korun.

Mezinárodní poštovní služby naposledy podražily před rokem. Důvodem byla změna metodiky výpočtu poplatků, které pošta platí zahraničním poštám za dodání zásilek tamním adresátům.

Počet posílaných zásilek v mezinárodním styku se ročně pohybuje kolem 25 milionů kusů. Na celkovém počtu doručených zásilek se tak mezinárodní podílejí více než třemi procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK