S vyšším vzděláním roste i mzda

06.02.2007 | , Finance.cz
FinTriky


Ne každé dítko je manuálně zručné, ne každé má hudební vlohy či talent na sporty. Může mít však dobře vyvinuté mozkové buňky. Pak by mu měla být dána možnost studovat. Co když máte doma nového Einsteina…

Téma týdne: Rozvíjíme talent našich dětí

Již v době, kdy dítě navštěvuje základní školu můžete zjistit, zda je nadáno na účení či nikoliv. Pokud netráví veškerý čas v knížkách, a přesto nemá problém procházet s vyznamenáním, pak je zřejmé, že má předpoklady pro další studium. Ve chvíli, kdy si má vybrat střední školu, je dobré mu pomoci. Ovšem nepřeceňujte jeho studijní schopnosti.

Střední škola
Rozhodujete se, co s dítkem po základní škole? Pak se vám otvírá široká škála možností. Vybírat můžete jak veřejných, tak i soukromých středních škol. Výhodou soukromých škol je zpravidla nižší počet žáků ve třídě, více školních aktivit a většinou i odlišný přístup ke studentům. Nabídky oborů jsou téměř totožné se státními školy. Vybrat si tedy můžete podle schopností vašeho dítěte či jeho zájmů. Ovšem není to zadarmo. Školné může být různé. Jeden rok studia stojí zhruba 20.000 korun, pokud si však vyberete prestižní lyceum, roční studium vás může stát několikanásobně více.

Vysoká škola
Studium na střední škole u mnohých bývá pouze odrazovým můstkem pro další studia na některé z vysokých škol. Přestože počet absolventů každým rokem stoupá, stále však zaostáváme za vyspělými evropskými zeměmi, zejména severskými. Zde se podíl vysokoškoláků v populaci pohybuje kolem 30 %. Stejně jako u středních škol, i zde máte na výběr z veřejných nebo soukromých škol. I když studium na veřejných školách je bezplatné, počítejte s náklady, které spolknou učebnice a skripta, doprava, obědy popř. ubytování.

Vyšší vzdělání znamená vyšší plat
Doba strávená na studiích a celková částka do vzdělání vložena se v průběhu dalších let vrátí. O tom svědčí i následující tabulka, která nabízí přehled průměrných mezd podle dosaženého stupně vzdělání. Není nic překvapivého, že s rostoucím vzděláním roste i plat. Zatímco středoškolák má na své výplatní pásce cifru odpovídající zhruba průměrnému platu, vysokoškolsky vzdělaný bere 1,7 násobek průměrného platu.

Graf: Vývoj průměrných mezd podle vzdělání ve vztahu k celkové průměrné mzděprijem.gif
Zdroj: www.czso.cz

Jak rychlá bude návratnost vynaložených peněz, záleží především na sektoru a oboru, ve kterém vysokoškolák najde uplatnění. Vysokoškolsky vzdělaní zaměstnanci v podnikatelské sféře mají o 60 % vyšší výdělek, než stejně vzdělaní zaměstnanci ve sféře nepodnikatelské. Pokud své znalosti náležitě zužitkuje ve finančnictví nebo IT oboru, pak si může přijít na dvoj až trojnásobek průměrného platu.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky