T-Mobile chce změnit vysílací zákon, aby umožnil TV v mobilu

06.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha - 6. února (ČTK) - Mobilní operátor T-Mobile chce iniciovat změnu zákona o rozhlasovém vysílání, která by firmě umožnila nabízet digitální televizi v mobilních zařízeních. Na setkání s novináři to uvedl ředitel firmy pro regulaci Richard Stonavský.

Podle současného zákona nemůže subjekt, který provozuje vysílací síť, získat obsahovou licenci k vysílání. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vypsala na udělení obsahové licence pro mobilní televizi výběrové řízení. Podle neoficiálních informací však je dopředu téměř jisté, že ji kvůli nevhodné právní úpravě nikdo nezíská. Operátoři by tak mohli znění zákona případně napadnout u soudu.

Změně zákona je podle Stonavského nakloněna jak rada, tak i ministerstva kultury a informatiky. Instituce se kloní k variantě, aby mobilní operátoři mohli v síti DVB-H šířit alespoň převzaté televizní programy. ČTÚ by měl zřejmě ve druhém čtvrtletí vypsat tendr na udělení kmitočtů pro vysílání. Jeho výsledek se čeká v druhé polovině roku.

T-Mobile v minulém roce službu otestoval u zhruba 200 uživatelů. Úspěch služby pak firmu přiměl k přípravám komerčního provozu. Podle průzkumu mezi uživateli službu nejčastěji využívali k ukrácení dlouhé chvíle během cestování a na zastávkách MHD. Nejsledovanějšími byly kanály se zprávami, hudbou a filmy. Mezi deseti nabízenými programy lidem nejvíce chyběly hlavní kanály, tedy ČT 1 a 2, Prima a Nova, na které jsou zvyklí z analogového vysílání.

Lidé preferují balíček programů před zpoplatněním jednoho kanálu a za základní nabídku jsou ochotni zaplatit do 100 Kč. Mobilní zařízení by pak mělo stát do 8000 Kč. Podle zástupců T-Mobile bude firma z výsledků průzkumu vycházet při komerční nabídce.

Technologie DVB-H je velmi podobná standardu DVB-T pro pozemní digitální vysílání, který startuje i v ČR. DVB-H je však lépe uzpůsobena pro pohyb přijímače a navíc umožňuje přijímat až 40 programů, což je až desetinásobek proti uvažovanému množství v rámci jednoho multiplexu pozemního vysílání. Proti mobilnímu UMTS není omezená počtem připojených uživatelů, její nevýhodou však je menší komfort pro interaktivní služby. V ČR by měla vzniknout jedna síť, kterou by mohli využívat všichni tři mobilní operátoři.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK