LN: Prodej tabáku na ruční balení cigaret stoupá

19.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. února (ČTK) - Vlastnoručně baleným cigaretám dává přednost stále více českých kuřáků. Hlavní příčinou je cena, výrazný cenový rozdíl mezi doma balenými a továrně vyráběnými cigaretami ovlivňují především rozdílné sazby spotřební daně, kterou platí jejich výrobci a dovozci. Podle informací společnosti Imperial Tobacco stoupl prodej tabáku na ruční balení cigaret v Česku za poslední dva roky na dvojnásobek. Píšou to dnešní Lidové noviny (LN).

"Tento trend není věcí módy nebo image, ale je vyloženě ekonomickou záležitostí. Lidé hledají cenově dostupnou variantu cigaret," domnívá se jednatel Imperial Tobacco Kamil Provazník. Podle něj se prodej tabáku na ruční balení cigaret zvyšuje v celé Evropě.

Spotřební daň z jednoho gramu nezpracovaného tabáku, které stačí přibližně k ubalení jedné cigarety, je osmdesát haléřů. U továrně baleného tabáku odvádí výrobce státu korunu a 36 haléřů za jednu cigaretu a tyto daně budou navíc dále stoupat.

Jedno balení tabáku do cigaret, ze kterého lze připravit kolem čtyřiceti cigaret, se dá pořídit od necelých padesáti korun. Prestižní značky se prodávají asi za dvojnásobek. Cena těchto cigaret se tak blíží srovnatelným strojově vyráběným druhům, píšou LN.

Spotřebu řezaného tabáku zvýšil také zákaz prodeje nezdaněného tabáku. Do roku 2004 se běžně prodával tabák označovaný jako technický, popřípadě na vykuřování skleníků. Na něj nebyla uvalena spotřební daň. Tento tabák se ale běžně využíval k balení cigaret.

Před nově se prosazujícím trendem ale varují lékaři. Doma balené cigarety jsou většinou bez filtru, navíc pro ně na rozdíl od továrně vyráběných neexistují normy, kolik mohou obsahovat nikotinu, dehtu a dalších produktů vznikajících hořením. "Škodí jakákoli cigareta, ta bez filtru navíc nezachycuje dehet, a toho se pak dostává do plic více," uvedla lékařka Hana Sovinová ze Státního zdravotního ústavu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK