Jindřichohradecká textilka Jitka končí

28.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 28. února (ČTK) - Jindřichohradecká Jitka do tří měsíců propustí zbylých 320 zaměstnanců, většinou žen a ukončí výrobu. Oznámili to zástupci podniku. Jitce se nepodařilo najít klíčového zahraničního partnera, jenž by pomohl firmu a výrobu v ní oživit. Na Jindřichohradecku je to v krátké době druhá textilka, která oznámila, že uzavře své provozy. S výrobou dek skončila novobystřická Alma. O práci přijde 145 lidí. Podle ředitele Jitky Jiřího Šmehlíka není kvůli extrémně levným dovozům z Asie výroba konkurenceschopná, a tím ani udržitelná.

Posílili podle něj hlavně indičtí a pákistánští producenti, kteří mají již velmi vyspělé technologie, a hlavně levnou pracovní sílou. Jitka jednala s investory z Nizozemska, Německa a Itálie, kteří o spolupráci projevili už dříve zájem. Oslovila i asijské firmy převážně z Indie, částečně z Pákistánu. Firmě se ale nepodařilo najít takového partnera, jenž by převzal jak technologie, tak kompletní podnik.

"Jednání s potenciálními partnery sice stále vedeme, ale obecně se dá říci, že přetrvává zájem převážně o technologie, know-how a trh, nikoli o převzetí výrobního podniku jako celku," uvedl Šmehlík. Dodal, že v regionu, ale také v celé Evropě končí mnoho podobných společností a textilní výroba je na ústupu i v Americe. Podle Šmehlíka textilní Evropu ovládne Indie, Ameriku zase Čína.

Výpovědi začnou zaměstnanci dostávat od března, do konce května by měli firmu opustit poslední pracovníci. "Dnes jsme to projednali s odbory a oznámili úřadu práce. Výroba po dobu výpovědí poběží, stále se ale snažíme dohodnout s vhodným zájemcem," uvedl Šmehlík. Pokud jej firma nenajde, prodá stroje a bude hledat využití pro prázdné objekty.

Svou produkci již firma výrazně omezila předloni, kdy kvůli levným dovozům skončila výroba denimových tkanin. Jitka následně prodala přádelnu a část tkalcovských provozů. O práci přišlo 220 zaměstnanců, z toho 170 dělníků. Vloni vedení ohlásilo, že uzavře tkalcovnu a propustí 110 lidí. Nakonec ale výrobu na tkalcovně podnik částečně zachoval a o práci mělo přijít asi 80 zaměstnanců. Nyní dostanou výpovědi všichni pracovníci. Ekonomické potíže v Jitce začaly v roce 2003, kdy ztratila významné kontrakty zejména v Turecku.

Zástupkyně ředitelky jindřichohradeckého úřadu práce Hana Budínová soudí, že pro propuštěné bude problém najít jiné uplatnění. Volných míst v textilním průmyslu je v okrese málo. "Něco podobného jsme zažili, když končila výroba ve sklárnách v Chlumu u Třeboně. Již dříve propuštění z Jitky se ale snáze uplatnili v jiných profesích. Jsou zvyklí na dvousměnný režim a na manuální práci," řekla Budínová.

Na Jindřichohradecku bylo na konci ledna bez práce 3193 lidí, z toho asi desetina je z textilek, které skončily nebo utlumily výrobu. Míra nezaměstnanosti vzrostla v lednu na 6,5 procenta a byla čtvrtá nejvyšší v kraji. Pokud by se do evidence zapsali všichni propuštění z Jitky, nezaměstnanost by se zvýšila na sedm procent. V nabídce má nyní jindřichohradecký úřad 478 volných míst. Nejžádanější profese jsou řidiči, následují šičky, zámečníci a zedníci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK