Nezapomněli jste něco zaplatit?

27.05.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Oficiální termín pro zaplacení daně z nemovitosti je 31. května. Do tohoto dne je třeba, aby měl finanční úřad peníze za daň z nemovitosti na účtě. Nezapomněli jste to letos zaplatit? Máte čas ještě do konce tohoto týdne.

Daň z nemovitosti se platí každý rok tradičně do konce května. V tuto chvíli byste měli mít už doma daňovou složenku. Finanční úřady rozesílaly složenky koncem dubna a během první poloviny května. Všechny složenky byly rozeslány a poslední odešly 22. května. Už jste zaplatili? Pokud ještě ne, tak nepanikařte, ještě stále je čas. 

Jak správně vyplnit daňovou složenku?

Výměr daně z nemovitosti posílá finanční úřad spolu s přehledem vašeho daňového konta, tedy s výší případného nedoplatku, nebo přeplatku. Na výměru není přesná částka, kterou máte zaplatit, tu zjistíte tak, že vezmete vyměřenou částku za daň z nemovitosti a k tomu přičtete případný nedoplatek, nebo odečtete přeplatek. Výslednou částku pak vypište na složenku.


Výměr daně z nemovitosti 2017

  • Výměr daně z nemovitosti vám řekne nejen vyměřenou částku za minulý rok, ale také případné nedoplatky za minulé roky. Jak vědět, kolik zaplatit?
  • Splatná částka v roce 2019 = daň vyměřená za rok 2019 + evidovaný nedoplatek z minulých let.
  • V případě přeplatků je pak splatná částka 2019 = daň vyměřená z rok 2019 - evidovaný přeplatek z minulých let
  • V našem případě je tak splatná částka 400 Kč.

Složenka na daň z nemovitosti 2017

  • Splatnou částku je nutné vyplnit na daňovou složenku, která už je předepsaná.
  • Daňová složenka je bez poplatku za vyřízení.
  • Tu samou částku můžete platit i převodem, ze složenky použijte platební údaje (číslo účtu a variabilní symbol, což je vaše rodné číslo)
  • Platit pak můžete také na pokladně finančního úřadu.

Čas na zaplacení máte až do 31. 5.

Pokud jste daň zatím nezaplatili, tak stále máte čas. 31. 5. je až v pátek. Tento den už musí mít finanční úřad peníze na účtu, stále máte čas zadat platbu převodem, nebo zaplatit daň na pokladně svého místního finančního úřadu. Pokud to ani do příštího čtvrtka nestihnete, tak finanční úřad toleruje i pět dní staré platby, tedy až do 7. 6. včetně. Poté už k dlužné částce naskakují úroky.


Co je třeba vědět o dani z nemovitosti:

Nemáte složenku a nevíte částku?

Nejčastěji platíme daň z nemovitosti složenkou, ale v dnešní době to není jediný způsob, jak daň zaplatit. Kromě daňové složenky můžete nastavit převod peněz na daný účet finančního úřadu, daň z nemovitosti můžete zaplatit i hotově na pokladně. Částka většinou bývá stejná jako minulý rok.

Pokud si stále nejste jistí, jak a hlavně kolik zaplatit za daň z nemovitosti, tak kontaktujte svůj finanční úřad. Ten by vám měl na počkání říct dlužnou částku, tu můžete zaplatit hotově, převodem na účet nebo obyčejnou složenkou. Veškeré podklady vám dají na finančním úřadě.

Co je dobré ještě vědět o platbě daně z nemovitosti?

  • Daň se platí za celý rok, rozhodující je, kdo vlastní nemovitosti prvního ledna daného roku. „I občané, kteří pozemek, byt či dům prodali začátkem roku 2019, tak musí zaplatit z této nemovitosti daň z nemovitých věcí pro rok 2019, nový majitel bude platit daň až pro rok 2020,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.
  • Daň z nemovitosti platí majitel, nikoliv pronajímatel„Pronájem nemovitosti nezbavuje majitele nemovitosti jeho daňových povinností, daňové přiznání podává majitel a stejně tak majitel daň platí, s tím je při pronájmu nemovitosti potřeba počítat,“ dodává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.
  • Daň z nemovitosti musíte platit, i pokud jste nemovitost loni například zdědili nebo získali darem. „Neúplatné pořízení nemovitosti darem či dědictvím nepodléhá dani z nabytí nemovitých věcí, ale daň z nemovitých věcí se platí každoročně i v těchto případech,“ upozorňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

foto: redakce

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DANĚ