Co je dobré vědět o exekucích? 1. díl: co exekutor ze zákona nesmí zabavit?

18.07.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Exekučně zabaveno. Nálepka, které se děsí i ti, kteří dluhy nemají. Když vám navíc do domu či bytu vtrhne cizí člověk se soudním příkazem a začne zabavovat věci, kolena se rozklepou i hrdinům. Co ale ve skutečnosti zabavit nesmí?

Úvěry si dnes bere kdekdo. Banka je obvykle milá a vstřícná, pokud jí patřičně platíte. Hotové peklo ale může nastat ve chvíli, kdy se ocitnete ve finanční tísni, která vám zabrání v řádném placení dluhů. Exekuce na sebe poté nenechá dlouho čekat. A i když novela zákona z roku 2015, která se týká především české exekuční komory, pykání neplátcům výrazně ulehčila, jde určitě o něco, čemu je lepší se vyhnout.

Jak probíhá exekuce

Pověřený soudní exekutor musí zajistit splacení vytvořeného dluhu včetně úroků. Předtím, než se ale rozhodne zastavit u vás doma, se pokusí udělat jiná opatření. Exekuce je nejprve obvykle uvalena na plat a bankovní účet, kdy se jedná o tzv. srážky ze mzdyDlužníkům se pak jednoduše stane, že jsou jejich uložené peníze automaticky ,,zmraženy“ a použity k doplacení. Pokud by se dlužníkovi navíc někdo rozhodl pomoci v nouzi a zaslal mu na vymydlený účet třeba i pár stovek, peníze budou také automaticky zablokovány. Vybrat z účtu můžete jen v případě, že se jedná nanejvýš o dvojnásobek životního minima, který činí 6 820 Kč.

Dále také může být udělena exekuce na nemovitost anebo na majetek v domácnosti.

hammer_719061_640

( zdroj obrázku: pixabay)

Nejčastější důvody k exekuci

 

  • Nesplácení půjčky
  • Dluhy na nájmu či energiích
  • Nesplácení alimentů
  • Neplacení pokut za jízdu z celního úřadu

Nezabavitelná částka mzdy

Bankovní účet je sice v případě uvalené exekuce téměř nepoužitelný, ale přesto si z něj můžete něco málo vybrat.. Existuje totiž nezabavitelné minimum, které činí 6118 Kč. Na to máte ze zákona právo a hodnota se navíc s každým dítětem nebo manželkou zvyšuje. Bohužel tato situace není pravidlem pro každého. V případech, kdy je dlužná částka opravdu ohromně vysoká, může nezabavitelná částka mzdy prakticky přestat existovat.


Exekuce na majetek: návštěva doma

Exekutor svou návštěvu zpravidla neohlašuje předem, abyste neměli možnost nic schovat. Nevyhnete se jí ani v případě, že nebudete doma. Soudní zmocněnec může do domu/bytu vstoupit i bez vás – se zámečníkem a policií.

Co nesmí exekutor zabavit?

Po vstupu do domu měl dříve exekutor právo polepit a zabavit vše, o čem se domníval, že je majetkem dlužníka. 1. 9. 2015 vstoupila v platnost novela zákona, která hovoří o tom, co se zabavit nesmí:

 

  • Běžné oblečení
  • Běžné vybavení domácnosti
  • Zdravotnické potřeby včetně léků a přístrojů, které dlužník potřebuje na základě zdravotních problémů.
  • Hotovost, jejíž hodnota nepřesahuje dvojnásobek životního minima (3 410 x 2 = 6 820 Kč).
  • Předměty a věci nutné k vykonávání podnikatelské činnosti, pokud dlužník podniká.
  • Fotografie týkající se členů rodiny
  • Snubní prsteny a svatební šaty
  • Domácí mazlíčky
  • Písemnosti a fotografie osobní povahy
  • Studijní nebo naučnou literaturu
  • Dětské hračky

 

Co spadá pod běžné vybavení domácnosti?

Všeobecně se uvádí, že jde o vše, co dlužník nezbytně potřebuje k uspokojování hmotných potřeb, k plnění pracovních úkolů anebo zajištění rodiny. Jednoduše řečeno – jedná se o vše, bez čeho se v domácnosti jen tak neobejdete:

exe

 

 

Kdy vám exekutor nevezme nemovitost?

Exekutoři až na výjimky nemohou nařídit prodej nemovitosti v případě, kdy má dlužník uhradit částku do maximální výše 30 000 Kč. Mezi zmíněné výjimky ale na druhou stranu patří případy, kdy se jedná o nehrazení výživného, zdravotní ujmu či odpovědnost za trestný čin.

Když exekutor zabavuje, co nesmí

Dohady ponechte stranou a jednejte výhradně právně. Podejte návrh o zastavení exekuce (bez soudního poplatku), jehož součástí bývá i žádost o její odložení. Další možností je žaloba o vydání věci. V obou případech pak musíte přesně specifikovat věc, která vám byla neprávem vzata, a to ideálně i s pořadovým číslem, které při soupisu udělil sám exekutor. O tom, zdali daná věc spadá či nespadá mezi předměty, které má právo zabavit, poté rozhodne soudce.

 

 

 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 36 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY