Jaké je to být na „volné noze“?

31.08.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Být freelance, neboli jít na volnou nohu, to bývá pro mnohé východisko, pokud je to již v práci nebaví. I toto podnikání však má svá specifika.

Na rozjezd podnikání na volné noze nepotřebujete příliš mnoho peněz, musíte však vědět, co a komu budete nabízet a také jestli bude vaše služby někdo potřebovat.

Mobil, PC a zkušenosti

Abyste byli na volné noze, nemusíte nutně v práci dávat výpověď. Můžete si k ní touto formou přivydělávat. A pokud už nebudete obojí současně stíhat, zvolíte si perspektivnější činnost. Nejčastější „volnonohé“ profese jsou IT a webové technologie, redaktorské a copywriterové práce, překladatelské a jazykové služby a také e-shopy a obchodní servis. K uvedeným profesím skutečně velký kapitál nepotřebujete. Postačí počítač, mobilní telefon, a pokud nemáte na pronájem kanceláře, úřadujte doma. Musíte ale samozřejmě být odborně na výši a mít ve svém oboru zkušenosti.

Podnikání na volné noze

Pozor na dobrou pověst

Odborníci říkají, že profesionál na volné noze se pozná podle osobnosti a odbornosti. To by měly být hlavní složky profesního úspěchu. Nátura člověka a jeho spolehlivost, charakter a morální vlastnosti jsou důležité, protože profesionál si bude hledat ke spolupráci člověka se stejnou nebo podobnou charakteristikou. Pro volnonohaře jsou taky důležité osobní kontakty, znalost práce na internetu či sociálních sítích. I odtud totiž může přijít zakázka. Asi nejdůležitější je pro freelancera ale dobré jméno. Jeho pracovní pověst by neměla být poskvrněna nějakým profesním osobním pokleskem. Ve své odborné sféře to mnohdy totiž znamená, že skončil, ztratil důvěru a práci už mu nikdo nesvěří.

Nejlepší období pro rozjezd

Práce freelancera může být nestálá, období mnoha zakázek se může střídat s hubenějšími časy, kdy o jeho služby prostě není zájem. Může na ni mít vliv sezónnost a cykličnost profesních trhů, tuzemská ekonomika a další vnější faktory. To vše má reálně vliv i na práci toho nejmenšího freelancera, a pokud s tímto podnikáním začínáte, mohou vás překvapit. Na druhé straně se poučíte a budete si dobře pamatovat, že úroveň poptávky není stabilní a pro rozjetí volné nohy jsou obecně příznivější období, kdy je po dané odbornosti sháňka a pracovní příležitosti klepají na dveře samy.


Přečtěte si více o podnikání a volné noze: 


Na místu záleží

Význam odbornosti je skutečně značný, záleží ale také, na jakém místě svou službu provozujete. Pokud se na totiž na volném trhu prodávají dvě služby v dobře a špatně placeném oboru při zhruba srovnatelné odbornosti, může každý jejich provozovatel dosahovat naprosto odlišných příjmů. Když tedy například výborný stříhač psů v krajském městě vydělá na volné noze jen tak tak deset tisíc měsíčně, dostane stejně dobrý programátor se žádanou specializací desítky tisíc a možná i za méně hodin. Vy svou konkurenci dobře znáte a víte, v čem jste vy lepší nebo kolegové horší. Pokud si ale oni zvolí lepší místo pro podnikání, budu na tom asi lépe.

Neustále se zlepšovat

Jestliže se tedy chystáte na volnou nohu a chcete vydělávat, musíte mít dobrou pověst, být odborně velmi zdatným vybrat si dobré místo, na kterém nabídnete své služby, a musíte se vzdělávat a svůj profesní profil neustále vylepšovat. Vaši zákazníci by to navíc měli pocítit. Tento faktor pak bude mít na váš příjem zásadní vliv. Práce na sobě je tedy stejně důležitá, jako práce pro klienta.

Pokud si navíc najdete dobrý a perspektivní obor a budete trpěliví, jistě se vyšvihnete na několikanásobek průměrné mzdy v Česku. A když vám Česko bude malé a zjistíte, že je o vaši práci zájem v zahraničí, nikdo vám v expanzi na tamní trhy jistě bránit nebude.

(foto: Pixabay) 

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DANĚ