Co je nutné zařídit před a po narození dítěte?

09.11.2017 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Víte jistě, co musíte zařídit ihned po porodu? Zjistili jste si, na jaké úřady se obrátit? Máte nárok na příspěvek na dítě? Že ne? Tak tedy čtěte.

Narození potomka je velký okamžik v životě každého, kdo toužil po dítěti. Chvíle radosti ale snadno dokážou přerušit formality, byrokracie a lítání po úřadech. Zařizování bude dost. Co by se mělo začít řešit už v těhotenství?

Co zařídit před porodem

Důležité bude včas zažádat o mateřskou. Nárok má zaměstnankyně i OSVČ, která se podílela na potřebné době nemocenského pojištění. Potřebovat budete formulář s žádostí, který seženete na OSSZ nebo u gynekologa, který jej vyplní. Bude do něj navíc třeba uvést i to, jak dlouho chcete mateřskou čerpat (14 – 28 týdnů, u dvojčat až 37 týdnů). Žádost poté předáte zaměstnavateli, který ji doručí na OSSZ. OSVČ ji pak na sociálku musí doručit sama.

Pokud se navíc rozhodnete pro čerpání mateřské přes otce, pak bude trvat jen 22 týdnů. Nárok na peněžitou pomoc bude navíc mít až od 7. týdne po porodu. Během prvních 6 týdnů po narození dítěte, ale může otec čerpat tzv. otcovskou dovolenou.

TIP: Vypočítejte si, jak vysoká bude vaše mateřská

Co zařídit po porodu?

  • Vystavení rodného listudo porodnice si s sebou vezměte veškeré potřebné doklady. Zdravotnické zařízení nejpozději do 3 dnů od porodu nahlásí narození dítěte na matriku, která poté začne zpracovávat jeho rodný list. Vyhotovení je zdarma a trvá max. 15 dnů. Vydán vám bude po předložení OP.
  • Zdravotní pojištěnínovorozeně je třeba přihlásit ke zdravotní pojišťovně, u které je registrovaná matka, a to do 8 dnů od narození.
  • Žádost o porodné lze zažádat na OSSZ, a to nejpozději 1 rok od narození dítěte. Jedná se jednorázový příspěvek, na který je nárok u prvního (13 000 Kč) a u druhého (10 000 Kč) v případě, že čisté příjmy domácnosti, ve které matka žije, nedosahují 2,7 násobku životního minima.
  • Přihlášení k poplatku za odpaddítě je třeba nahlásit na městském úřadě v okrese trvalého bydliště jako plátce odvozu komunálního odpadu.
  • Registrace u pediatra
  • Nahlášení zaměstnavatelinarození dítěte je povinné hlásit i u zaměstnavatele. Následně mu také odešlete i kopii rodného listu pro slevu na dani.

Zapsání dítěte do občanky?

Dítě se do OP ani do cestovního pasu již delší dobu nezapisuje. Pokud pro něj i přesto potřebujete nějaký doklad, nechte mu vyrobit vlastní občanku nebo dětský pas.

Jaké doklady pro vystavení rodného listu?

Rodiče, kteří jsou spolu sezdání, musí doložit:

  • Kopii oddacího listu
  • OP/povolení k pobytu/cestovní pasy
  • Souhlasné prohlášení obou rodičů o jméně a příjmení dítěte

Rodiče, kteří spolu nejsou v manželském svazku, poté navíc budou potřebovat:

  • Souhlasné prohlášení obou rodičů o určení otcovství
  • Rodný list matky i otce dítěte

 

Pokud by v manželství před narozením dítěte došlo k rozvodu, bude třeba pro vystavení rodného listu navíc předložit i rozsudek o rozvodu manželství. Jestliže by se navíc mělo jednat o ovdovělou matku, pak i úmrtní list manžela.

Jak zažádat o rodičovský příspěvek?

Pokud chcete po skončení vyplácení peněžité pomoci v mateřství ihned najet na rodičovský příspěvek, ideální je o něj zažádat nejpozději 4 měsíce po porodu. Nejprve ale budete muset zajít na OSSZ, kde vám potvrdí, že čerpáte peněžitou pomoc v mateřství.

Poté běžte na úřad práce a vyplňte žádost o rodičovský příspěvek. Bude k ní třeba doložit i zmíněné Potvrzení o nároku na dávky (náhrady) ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku z OSSZ popř. i s formulářem Volby výše rodičovského příspěvku. O rodičovskou dovolenou poté musíte požádat i zaměstnavatele.

TIP: Výpočítejte si rodičovský příspěvek

Nárok na přídavky na dítě

Nárok na přídavek na dítě má ta osoba, která pečuje o nezaopatřené dítě nebo o studenta do 26 let, který se soustavně připravuje na budoucí povolání. Další podmínkou pro dosažení na dávku je, aby byl příjem domácnosti nižší, než je 2,4 násobek životního minima.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY