Jaký podíl HDP tvoří malé a střední podniky? Jsou opravdu, tak důležité?

28.11.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Malé a střední podniky by měly být základem pyramidy každé dobře fungující tržní ekonomiky. V České republice se jejich podíl na HDP stále zvyšuje a stále vznikají nové a nové malé a střední podniky. Kolik procent HDP tvoří malé a střední podniky? A ve kterých odvětvích? A které malé a střední podniky byly úspěšné v Jihomoravském kraji?

Mezi malé podniky jsou řazeny podniky, které zaměstnávají méně než 50 osob a jejichž roční obrat nebo bilanční suma roční rozvahy nepřesahuje 10 milionů EUR. Mezi střední podniky jsou řazeny společnosti, které nepatří do kategorie malých podniků a zaměstnávají méně než 250 zaměstnanců a jejich roční obrat nepřesahuje 50 milionů EUR nebo jeho bilanční suma roční rozvahy nepřesahuje 43 milionů EUR.

Význam malých a středních podniků

Malé a střední podniky patří ve většině tržních ekonomik k základům zdravého podnikatelského prostředí a velkou měrou se podílejí na tvorbě HDP. V unijní osmadvacítce (EU 28) tento segment generuje v průměru 58 % HDP. V České republice tvoří tento podíl přibližně 40 % HDP a malé a střední podniky se podílejí na více než polovině českého exportu.

České malé a střední podniky měly minulé století velmi bouřlivé. Po nástupu socialismu bylo nucené zestátnění a jejich majetek se stal majetkem nás všech. Socialismus byl pro malé a střední dobou temna. Po Sametové revoluci ovšem přišla divoká devadesátá léta a možnost rychlého zbohatnutí i bankrotu. Nyní již řada českých malých a středních podniků je stabilizováno a etablováno na našem a mnohdy i zahraničním trhu.

Trendy u malého a střední podnikání

V rámci malých a středních podniků jsou významnými segmenty strojírenství, IT, online služeb a samozřejmě mnoho malých a středních podniků je navázáno na automobilový průmysl. Naopak v zemědělství je počet malých a středních podniků mnohem menší než oproti jiným zemím EU. Průměrná plocha českých zemědělských podniků tak činí 133 hektarů, což je nejvíce ze států Evropské unie (průměr v Evropě je 16 hektarů).

Trendem v oblasti malých a středních podniků bude i nadále tzv. Průmysl 4.0, což je zapojení digitalizace a automatizace do výroby, „chytré továrny“, 3D tisk, cloudová uložiště, internet věcí a další růst role internetu a kontroly na dálku.

Nejlepší malé a střední podniky Jihomoravského kraje

Regionální Hospodářská komora Brno vyhlásila nejlepší podniky jižní Moravy. Průběh soutěže komentoval její ředitel Čeněk Absolon takto: „V letošním roce bylo nominováno 303 firem. RHK Brno nominuje všechny své členské malé a střední firmy, k dalším nominacím pak byla vyzvána veřejnost prostřednictvím webu komory.“

Absolutním vítězem se stala společnost Holek Production, která vyrábí zařízení pro šití, úpravu a údržbu oděvů v domácnosti. V oboru šicích strojů působí od roku 1990 s celkovou výrobou více než 1,5 milionu šicích strojů. Ve výrobě šicích strojů společnost stále pokračuje, avšak hlavní položkou jejího portfolia se postupně stává výroba rotačních napařovacích mandlů pro domácnost i komerční prostředí.

Na druhém místě skončily díky rovnosti bodů hned dvě firmy. Jde o PEaPE METAL, s. r. o., podnikající v kovovýrobě, a společnost HUTIRA – BRNO, s. r. o., která působí zejména v oblasti plynárenství, energetiky a vodárenství. Jejím nosným programem jsou dodávky a výroba zařízení pro regulaci tlaku, filtraci a měření spotřeby v přepravních, distribučních a spotřebních plynovodech. Třetí příčku obsadila společnost Arch. Design, s. r. o., jež se věnuje urbanismu, architektuře, stavební projekci, inženýrské činnosti, projektům interiérů, vizualizacím a počítačovým animacím návrhů.


Čtěte také:

Kolik utržil Internet věcí v roce 2016?

Která země má nejlepší podmínky pro podnikání?

5 výhod podnikání při zaměstnání


Co je Regionální hospodářská komora Brno?

Regionální hospodářská komora Brno (RHK Brno) je největší regionální komora v České republice. Sdružuje celkem 440 podnikatelů, jejichž celkový obrat je téměř 200 mld. Kč. Tyto společnosti zaměstnávají téměř 57 tisíc lidí. RHK Brno podporuje své členy pomocí poradenství, networkingu a poskytuje platformu pro vzájemné vyměňování zkušeností a navazování obchodních styků.

Zdroje: Ministerstvo průmyslu a obchodu, ČNB a společnost Lesensky

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU