Převod dovolené z roku 2021 do nového roku

21.12.2021 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Máte spoustu dovolené z roku 2021 a nevíte, jestli ji musíte vyčerpat? Hrozí její propadnutí, nebo si musíte zažádat o převod do dalšího roku? A může vám ji firma proplatit?

Teoreticky by zaměstnanci neměli mít nevyčerpanou dovolenou na konci roku vůbec, ale dosud patří přetahování dovolené do dalšího roku ke koloritu českého zaměstnaneckého prostředí, kdy spousta zaměstnanců využívá „staré“ dovolené k lednovým výjezdům do českých pahorků a zahraničních hor.

Také si rádi přetahujete dovolenou na lednovou lyžovačku?

Lyže a dovolená

Zdroj: Shutterstock

Můžete si převést dovolenou do roku 2022?

Ano, pokud si ji nestihnete vybrat v roce 2021 kvůli specifickým důvodům. Vaše dovolená se automaticky převádí do následujícího roku, a pokud ji nevyužijete ani v roce 2022, tak se převádí do dalšího roku. Nemusíte se tedy bát, že vaše dovolená propadne. Důvody pro přetahování dovolené stanovuje zákoník. Jedná se o tyto případy:

  • Zaměstnanec byl dočasně uznán práce neschopným.
  • Z důvodu čerpání mateřské dovolené.
  • Čerpání rodičovské dovolené.

Nicméně si přiznejme, že realita je poněkud odlišná. Pokud tyto důvody nejsou a dovolená se převádí po delší dobu (např. do léta následujícího roku), tak si zaměstnavatel zahrává s úřady a může za to dostat postih.

V roce 2022 vám zaměstnavatel musí stanovit, kdy můžete "starou" dovolenou čerpat. Pokud se tak nestane do 30. června 2022, tak máte právo si určit čerpání "staré" dovolené sami. Čerpání dovolené jste povinni písemně oznámit zaměstnavateli alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodnete se zaměstnavatelem na jiné době oznámení. Ovšem zaměstnavatelovo právo vám stanovit dovolenou nezaniká a platí obligátní "kdo dříve příjde, ten dřív bere".

Novinkou od roku 2021 je možnost převedení části dovolené do následujícího roku, a to na základě písemné žádosti zaměstnance. Jedná se o dovolenou, která přesahuje 4 týdny a u pedagogických pracovníků a akademických pracovníků vysokých škol 6 týdnů.

Jak vybrat starou dovolenou?

Zaměstnavatel vám stanoví mantinely, kdy můžete dovolenou čerpat, jedná se o tzv. rozvrh čerpání dovolené. Ten je písemný a většinou je vyhotoven na základě předešlé domluvy mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci (jejich zástupci např. odbory). Rozvrh by měl být sestaven tak, aby dovolená mohla být vcelku po delší dobu (alespoň jedna část rozvrhu čerpání dovolené musí mít minimálně 14 dní) a nebyla rozdrobena po jednom, dvou dnech po celém roce. Dobu čerpání dovolené vám musí zaměstnavatel oznámit minimálně 14 dní předem (pokud se nedohodnete jinak). 

Zaměstnavatel může rovněž "zakázat" vaši dovolenou (tedy nevyhovět vaší žádosti) kvůli provozní potřebě (když vás na volný termín předběhne jiný zaměstnanec) či pokud na ni ještě nemáte nárok (například měsíční dovolená v únoru nebo pokud jste teprve nastoupili do zaměstnání). Zaměstnavatel nemusí rozhodnutí o zamítnutí žádosti zdůvodňovat.

 

Může vám dovolenou zaměstnavatel nakázat?

Ano, může. Pokud splní všechny zákonné podmínky (určí rozvrh čerpání dovolené) apod. Většinou záleží na domluvě, takže pokud si budete dovolenou šetřit a přetahovat ji do dalšího roku, či déle otálet s jejím vybráním, tak zaměstnavatel vám ji může snadno ke konci roku nakázat (což mnoho zaměstnavatelů dělá, zvláště když mají v listopadu a prosinci "hluchá" období). Přetahováním dovolené do dalšího roku totiž riskuje pokutu v řádu statisíců.

Kdy vám může zaměstnavatel dovolenou zkrátit?

V závažných případech vám může zaměstnavatel dovolenou zkrátit. Například:

  • Nepracoval-li zaměstnanec kvůli překážkám v práci (dlouhodobá nemoc zaměstnance či jeho blízkého), tak zaměstnavatel krátí dovolenou za prvých 100 (ne)pracovních dní o 1/12 dovolené a dále stejnou částí (1/12) za každých dalších 21 (ne)pracovních dní.
  • V případě neomluvené absence zaměstnance může zaměstnavatel dovolenou krátit o 1 až 3 dny (za 1 zameškaný den). Pokud zamešká zaměstnanec více dnů, tak se mu mohou „tresty“ sčítat.
  • Pokud se zaměstnanci krátí dovolená, tak pouze na minimální hranici 2 týdnů dovolené, které se musí zaměstnanci ponechat.

Samozřejmě platí, že krácení dovolené se provádí v témže roce, kdy důvody ke krácení vznikly. Takže si zaměstnavatel nemůže vzpomenout po dvou letech, že jste kdysi měli absenci, aniž byste se omluvili, a nyní by požadoval krácení dovolené.

Tip: Jaký máte nárok na dovolenou – vypočítejte si ho


Čtěte také:

Paušální daň v roce 2022

Vypočítejte si nemocenskou

Jaké dávky a odvody změní minimální mzda v roce 2022?


Kdy se dovolená proplácí?

Pokud přetahujete dovolenou z roku 2021 a raději byste si ji nechali proplatit, tak bohužel nemáte nárok na její proplacení a musíte ji vyčerpat v roce 2022, či dalších letech. Zaměstnavatel dle zákoníku nemůže poskytovat náhradu mzdy na nevyčerpanou dovolenou. Pouze v případě skončení pracovního poměru vám může být nevyčerpaná dovolená z aktuálního roku i předchozích let proplacena. Za nevyčerpanou dovolenou nebo její část, tato náhrada přísluší ve výši průměrného výdělku.

Víme, že občas je se zaměstnanci/zaměstnavateli těžké pořízení, ale když se na obou stranách nachází selský rozum, tak se dá domluvit. Je důležité pro každého zaměstnavatele, aby si jeho zaměstnanci dostatečně dlouhou dobu dopředu naplánovali dovolenou a pouze pár dní si nechávali na naléhavé případy. Na druhou stranu zaměstnavatelé musí jasně vymezit, kdy si mohou brát zaměstnanci dovolenou a počítat s tím, že zaměstnanci mají rodiny a rádi by si užili letní a zimní radovánky. Navíc odpočinutý a šťastný zaměstnanec je k nezaplacení.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 176 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU