Novoroční předsevzetí pro osobní finance

29.12.2021 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Připomíná vám váš šuflík se smlouvami nezdolnou hromadu? Nejste si jisti, kterým poradcům věřit? Zdá se vám, že vydáváte peníze za věci, které ani nevíte, k čemu slouží?

Nový rok přináší nové příležitosti – shodit břišní vak, zvolit za prezidenta člověka nezávislého na alkoholu, přestat kouřit a udělat si pořádek v osobních financích. Pojďte se s námi podívat na rady, které vám pomohou ochránit peněženku.

Pořádek ve smlouvách musí bejt

Držte se Švejkova hesla: "Pořádek musí bejt!", a proto první věcí, kterou pro vaše osobní finance můžete udělat, je zavést pořádek ve smlouvách a ujasnit si, kolik a za co platíte a zdali je to nezbytné. Můžete si je nakonec vytřídit na dva komínky – ty, které musíte platit nutně, a ty, které vám přijdou zbytečné. Ano, nejspíše to bude taková zábava jako škrábání brambor, navíc většina lidí mého pohlaví (zdravím všechny muže) v tom má nepořádek a dokumenty roztahány po šuflatech celého domu, tak si nakupte složky a pozvěte si nějakou zodpovědnou osobu (nejpořádkumilovnější kamarádku/kamaráda). Ale pozor, všechny dokumenty, které chcete zlikvidovat, si ještě jednou projděte, abyste nepřišli o důležité dokumenty.

Asi nejjednodušší a nejčastěji porušované pravidlo je, že lidé nechávají věci plavat a potom se ně nabalují problémy - ať už se jedná o neplacení smluv, splátek, pojištění a dalších neštěstí. Ať již máte jakékoliv problémy, tak věci neodkládejte a řešte je. Pokud věc budete odkládat, tak se váš problém pouze zvětší.

Peníze a finance

Zdroj: Shutterstock

S příjmy nejsou žerty

Posaďte se s tužkou v ruce a vezměte si do rukou papír. Rozdělte ho čarou na poloviny. Na pravou stranu si napište vaše příjmy – tedy nejčastěji mzdu, plat či nějaký "příjem bokem" (například křišťálově čistá nevratná půjčka od strýčka). Na levou si napište plánované výdaje – výdaje na bydlení (energie, nájem, internet mobil), jídlo (pokud přibližný údaj nevíte, tak si jeden měsíc sledujte vaše náklady na jídlo), výdaje, které musíte platit (veškeré pojištění a smlouvy), výdaje na ošacení a drogérii, dále si stanovte, kolik vydáte za cigarety a alkohol. Zde se zastavte a zkuste se zamyslet, co nejméně potřebujete (třeba vyřaďte cigarety – ano autor je otravný jako nový protikuřácký zákon). Klidně si dejte na čas s uvažováním. Pokud chcete měnit zaměstnání, tak doporučujeme co nejdříve, protože na trhu práce je velký nedostatek pracovních sil a vy se můžete posunout dál. 

Víme, že každý není políben účetnickou múzou a nerad řeší své osobní finance, proto doporučujeme stáhnout si aplikace, které vám pomohou spravovat inflace.

Když tužka a papír nestačí...

Pokud se kamarádíte s moderními technologiemi, tak neváhejte a stáhněte si některou z aplikací, která vám pomůže ukočírovat a zpřehlednit vaše osobní finance. Jaké můžeme doporučit? Z vlastní zkušenosti můžeme doporučit tyto tři aplikace:

Takže neváhejte si jednotlivé aplikace stáhnout a vyzkoušet. Na přehled aplikací, které spravují osobní finance, jejich výhody a nevýhody se můžete těšit zítra.

Finanční poradce aneb hrátky s čertem?

Finanční poradci jsou již koloritem českého podnikatelského prostředí a jejich reputace často pokulhává. Měl jsem možnost nakouknout do světa finančních poradců a na školení to bylo slovy klasika - debil, blbeček, debil, blbeček, debil blbeček akorát vzadu, to byla jediná výjimka seděli dva blbečci vedle sebe (já a kamarád).

Doporučujeme si zjistit u finančního poradce vzdělání – pokud na vás vyrukuje poradce s maturitou z oboru ekonomikou nepolíbeným, ale s tvrzením, že je 100x proškolený, buďte na pozoru. Z vlastní zkušenosti vím, že zkoušky na certifikáty jsou velmi snadné a úspěšnost je téměř 100%. Zkušenosti finančního poradce jsou také potřeba, ale mezi vlastnosti každého finančního poradce musí být vytrvalost, tak na délku praxe až tak nedbejte, ale spíše dejte na počet klientů a počet uzavřených smluv. 

Ale pozor, počet uzavřených smluv může být zavádějící, protože kvalita finančního poradce se pozná také podle toho, že vám doporučí nedělat nic. Někdy je prostě výhodnější nechat vaše smlouvy jen tak a finanční poradce by na to měl brát ohled.

Učit se, učit se učit

Nejste si jisti a pletete si pojmy s dojmy? Nebo jste si jisti až moc a před finančním poradcem hrajete, že všechno znáte a naparujete se jako kohout? V každém případě si projděte tyto základní pojmy, které se vám mohou hodit:

Chystáte si vzít krátkodobou rychlou půjčku? Zvažte si předtím důvody, protože krátkodobé půjčky mohou být až děsivě úročené. Poskytovatelé jsou často sami Češi, například jednou z největších společností poskytující spotřebitelské úvěry je Home Credit, pod kterou spadá také společnost Kamali.

Dívejte se po RPSN, ne po úrocích, protože sazba RPSN zahrnuje nejen úrokovou sazbu, ale také některé další náklady, které jsou stanoveny zákonem o spotřebitelském úvěru. Další výhoda spočívá v tom, že RPSN jsou všichni věřitelé povinni uvádět na roční bázi. To pomáhá spotřebitelům v orientaci a zlehčuje porovnávání úvěrů.

Vzdělávání je nikdy nekončící proces a jak pravil Jan Werich: "Kdo ví, je vyhnán z ráje blbosti."

Sledujte www.finance.cz i v roce 2022

Na závěr si musíme přihřát vlastní polívčičku a doporučit vám pravidelně sledovat rady a tipy na našich stránkách, které vám mohou pomoci ohlídat vaše osobní finance.

Za celou redakci všem přeji, ať se v džungli osobních financí dobře vyznáte a můžete si být jisti, že se vám budeme snažit tu vaši cestičku spletitým finančním světem prosekat. Děkujeme za zájem v roce 2021 a těšíme se na rok 2022.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ