Minimální mzda v roce 2020: 14, 15 či 17 tisíc?

11.09.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Minimální mzda v roce 2019 dosahuje hodnoty 13 350 Kč a mzdy nadále rostou. Proto odbory na příští rok tlačí na vyšší růst minimální mzdy? Jaká tedy bude její výše?

Minimální mzda v roce 2020 vzroste, což je jasné. Otázka ovšem zní, o kolik toto zvýšení bude? V současnosti o tom probíhá debata na úrovních ministerstev a svůj názor vyjádřili zástupci odborů i zaměstnavatelů.

Bude minimální mzda 14 000 Kč či 15 000 Kč?

Minimální mzda v roce 2020

Zdroj: Shutterstock

Minimální mzda 2019

Tento rok činí hodnota minimální mzdy 13 350 korun, což je dle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) "ostudné". V současné době tvoří minimální mzda přibližně 39 % průměrné mzdy a 46 % mediánu mezd.

V rámci regionu střední Evropy mají minimální mzdu v podobné výši na Slovensku (520 eur, cca 13 330 Kč) i v Polsku (2 250 zlotých, cca 13 500 Kč). Nicméně v těcho zemích je průměrná mzda nižší než v ČR.

Minimální mzda a odbory

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula v minulosti vyjádřil názor, že nic nebrání tomu, aby minimální mzda byla na výši 50 % průměrné mzdy.

Pokud bychom brali aktuální čísla Českého statistického úřadu (ČSÚ), kdy v 2. kvartálu roku 2019 činila průměrná mzda 34 105 Kč, tak by minimální mzda činila přibližně 17 050 Kč, což by byl nárůst o 3 700 korun, kdežto na předchozích tripartitách se bralo, že minimální mzda má činit 44 % průměrné mzdy, aktuálně tedy přibližně 15 000 Kč.

Josef Středula pro razantnější zvýšení argumentuje dále takto „Česko má po přepočítání na eura šestou nejnižší minimální mzdu v EU a v paritě kupní síly čtvrtou nejnižší. Nejnižší je pak poměr k průměrné mzdě, který dosahuje asi 38 procent. Odbory poukazují také na to, že minimální čistý výdělek je dlouhodobě pod hranicí chudoby pro samotného dospělého. Loni byl zhruba o 1500 korun nižší než hranice chudoby, činil necelých 10.500 korun."

Ovšem odbory trochu ubraly z plynu, protože česká ekonomika se začíná ochlazovat a v současné době požadují nárůst minimální mzdy o 1 650 Kč na 15 000 Kč, což dle Josefa Středuly české firmy "zvládnou a utáhnou".

To považují podnikatelé za příliš velký skok a požadují mírnější růst. Ovšem odbory mají silnou zastánkyni v ministryní práce a sociálních věcí Janě Maláčové (ČSSD).

Minimální mzda a Ministerstvo práce a sociálních věcí

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová již minulý rok avizovala, že by chtěla do roku 2022 zvednout čistou mzdu na výši 50 % průměrné mzdy. Ovšem docházející dech české i německé ekonomiky a tlak z ministerstva financí nicméně vykonali své a ministryně Jana Maláčová vidí věci střízlivěji a ráda by zvýšila minimální mzdu zhruba o deset procent, tedy o 1 350 korun na 14 700 korun.

Minimální mzda a podnikatelé

Zaměstnavatelé skokový růst odmítají a poukazují na zpomalování ekonomiky. Zaměstnavatelé by přidali k minimální mzdě nejvýš 700 korun. Minimální mzda by tedy vzrostla na 14 050 Kč.

I ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) je pouze pro takový nárůst minimální mzdy, který bude jasně v souladu s ekonomickými údaji.

Tip: Mzdová kalkulačka - vypočítejte si vaši čistou mzdu

 

O minimální mzdě rozhodne vláda

O výsledné částce minimální mzdy bude jednat tripartita (společný orgán představitelů vlády, podnikatelů a odborů) a hlavní slovo bude mít vláda. Od příštího roku mohl pravidelnou valorizaci stanovit zákoník práce, čímž by se předešlo každoročnímu dohadování tripartity. Bohužel chystaná novela zákoníku práce vzorec pro výpočet minimální mzdy obsahovat nebude.

Minimální mzda a nezaměstnanost

Minimální mzdu aktuálně pobírá přibližně 150 000 lidí a je zvyšována vládním nařízením. Podnikatelé dříve reagovali, že růst minimální mzdy může zvýšit nezaměstnanost. Ta je ovšem na hranici 2,7 % (1,9 % dle českého ČSÚ), tedy nejnižší za posledních 23 let a nejnižší je také v rámci Evropské unie. Zaměstnanci, kteří by mohli ztratit práci kvůli zvýšení minimální mzdy, tedy poměrně snadno najdou na trhu práce uplatnění. A třeba za vyšší mzdu, nežli tu minimální.

Jaká bude minimální mzda v roce 2020?

Vláda svým nařízením určila minimální mzdu pro rok 2020 ve výši 14 600 Kč. 

Jelikož se tripartita nedokázala dohodnout, tak vláda se rozhodla o její výši až 27. listopadu.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 99 krát

Články ze sekce: DANĚ