Vyplatí se penzijní spoření? Nejsou lepší alternativy ke spoření?

13.04.2021 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Penzijní spoření patří i nadále k nejoblíbenějším produktům u Čechů, přestože výnosy v rámci penzijního spoření nebývají příliš vysoké. Vyplatí se vůbec zakládat penzijní spoření? Jaké máte alternativy?

Češi a spoření na penzi

Na konci roku 2018 bylo ve třetím pilíři, který zahrnuje penzijní připojištění („stará verze“ penzijního spoření a v „nové verzi“ doplňkového penzijního spoření), přes 4,4 milionu Čechů.

Z tohoto počtu bylo 3,47 milionu klientů ve „staré verzi – v penzijním spoření a v „nové verzi“,  v doplňkovém penzijním spoření, bylo přibližně 966 tisíc klientů.

Celkem penzijní společnosti spravovaly víc než 447 miliard korun.

„Staré“ penzijní připojištění versus „nové“ doplňkové penzijní spoření

Penzijní připojištění je produkt, do kterého již nemůžete vstoupit. Jedná se o tzv. transformovaný fond, který má pevně svázaná pravidla investování (garance vkladu atp.)

Kdežto doplňkové penzijní spoření je „nový produkt“, kterým se rovněž účastníte penzijního spoření v rámci třetího pilíře, ale jedná se o tzv. účastnický fond.

U doplňkového penzijního spoření si můžete sami zvolit strategii (konzervativní, dynamickou atp.), která vám vyhovuje. Zdali nižší riziko a nižší výnos, či vyšší riziko a vyšší potenciální výnos.

To účastníci transformovaných fondů (penzijního připojištění) nenesou riziko prodělání, mají garanci nezáporného výnosu každý rok, ale takto konzervativní strategie většinou pokryje pouze inflaci, v posledních letech mimořádně nízkých úrokových sazeb ani to ne.

Podpora státu je u obou produktů stejná.

Tip: Jak a proč přejít z penzijního připojištění do doplňkového penzijního spoření

Státní podpora u doplňkového penzijního spoření

Minimální měsíční vklad na doplňkové penzijní spoření je 100 Kč.

Ovšem s takovou částkou na státní podporu nárok nemáte.

Nárok na podporu vám vzniká až při příspěvku v hodnotě 300 Kč měsíčně.

Výše státní podpory pak činí 90 Kč a při zvyšování vkladu následně roste až na 230 Kč za měsíc (ročně tedy 2 760 Kč).

Přehled výše státní podpory uvádíme v tabulce.

Měsíční vklady

Výše státní podpory

300 Kč

90 Kč

400 Kč

110 Kč

500 Kč

130 Kč

600 Kč

150 Kč

700 Kč

170 Kč

800 Kč

190 Kč

900 Kč

210 Kč

1000 Kč a více

 230 Kč

Od daňového základu můžete odečíst penzijní připojištění i doplňkové penzijní spoření, a to až do částky 24 000 Kč.

V tomto případě ovšem musíte mít naspořeno 36 000 Kč, protože se vám odečítá až ta částka, která přesáhne 12 000 Kč.

Daňová úspora je při naspořených 36 000 Kč ročně 3 600 Kč.

Celkem tedy od státu můžete dostat až 6 360 Kč ročně při spoření 36 000 Kč ročně (3 000 Kč měsíčně).

Drží státní podpora atraktivnost penzijního spoření nad vodou?

Spoření na penzi

Zdroj: Shuttestock

Čtěte také:

Výnosy penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření

Problém výnosů u penzijního připojištění je ten, že sotva (jestli vůbec) přesáhne inflaci.

U doplňkového penzijního spoření záleží na vaší strategii. Můžete si zvolit konzervativní, jejíž hodnota bude kolísat málo, přesto některý rok může hodnota i poklesnout. Za toto riziko můžete získat vyšší výnos než u starého penzijního připojištění, byť stále relativně nízko nad inflací.

Např. Conseq Dluhopisový účastnický fond ztratil v roce 2017 1,2 % a v roce 2018 ztratil dalších 0,2 %, za rok 2019 ale klientům tyto špatné roky vynahradil ziskem 4,8 %, v roce 2020 vzrostl o 1,23 %. Pokud si zvolíte fond akciový, může vás potkat rok podobný roku 2018, kdy akciové účastnické fondy ztratily okolo 10 %, ale pak se také může opakovat rok 2019, kdy akciové účastnické fondy vydělaly téměř 20 %. Pro příklad se podívejme na zhodnocení Conseq globálního akciového fondu, který v roce 2018 ztratil 10,1 % a v roce 2019  získal 18,96 %, v roce 2020 se propadl téměř o 30 %, ale do konce roku ztrátu umazal a meziročně tedy klesl "pouze" o necelá 4 %.

 U jiných fondů narazíte na podobné hodnoty, proto si projděte více nabídek.

Garance výnosů – ano či ne?

Garance výnosů je pro konzervativní Čechy lákadlo, které na druhou stranu svazuje penzijní společnosti a příliš neumožňuje dosáhnout na vyšší výnosy. Alternativou může být garance vztahující se k dlouhodobějšímu časovému horizontu, kterou některé společnosti poskytují u doplňkového penzijního spoření. V takovém případě není pokles výnosů tak dramatický jako u garance jednoroční ve starém penzijním připojištění.

 

Alternativy k penzijnímu spoření

Nejbližší alternativou k účastnickým fondům doplňkového penzijního spoření (DPS) jsou pravidelné investice do podílových fondů.

Ty fungují velmi obdobně jako účastnické fondy DPS, v některých ohledech se ale liší.

Jejich nevýhodou oproti DPS je, že nejsou podporovány státním příspěvkem ani daňovým odpočtem. Naopak hlavní výhodou je likvidita, neboť můžete kdykoliv vybírat jakoukoliv část naspořených prostředků (u DPS musíte vypovědět celou smlouvu, přičemž přijdete o státní příspěvky a daňové úlevy).

Nabídka podílových fondů je zároveň výrazně širší, můžete vybírat z mnoha různých fondů zaměřených na různá aktiva nebo regiony, to vše i od zahraničních správců. Na druhou stranu za takto širokou nabídku se často platí vyššími náklady, které tyto fondy nesou.

Proto platí, že podílové fondy a účastnické fondy DPS si přímo nekonkurují, ale spíše se doplňují.

Další alternativy ke spoření na stáří

Investování do drahých kovů, nemovitostí, umění či starožitností je také zajímavou alternativou, která má řadu svých pro a proti.

Je tedy spoření na penzi výhodné?

Ano, odkládání na penzi je důležité, protože důchodový systém do budoucna nejspíše nedokáže zajistit důstojný příjem ve stáří.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 216 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ