Jak je to s převody družstevních bytů do osobního vlastnictví po 1. 1. 2021?

13.01.2021 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Do 31. 12. 2020 měli členové družstev, na jejichž výstavbu byla poskytována finanční, úvěrová a jiná pomoc podle zvláštních předpisů a družstev vzniklých do 31. 12. 1991, zákonný nárok na převod družstevního bytu do osobního vlastnictví, a to za podmínky, že družstvo k převodu včas vyzvali a splnili své závazky vůči družstvu. Převody byly původně možné jen do konce roku 1995, lhůta se ale postupně prodlužovala až do konce roku loňského. Ten se ovšem kvůli koronaviru nevyvíjel podle očekávání a některá družstva se proto rozhodla lhůtu prodloužit.

Umožněného převodu lidé hojně využívají a družstevních bytů tak na trhu ubývá. „Momentálně je v Česku okolo 300 tisíc družstevních bytů, což je jen necelá polovina oproti začátku 90. let,“ popisuje Jan Vysloužil, předseda Svazu českých a moravských bytových družstev s tím, že pro ty, kterým družstevní bydlení vyhovuje, se vůbec nic nemění.

Důvodem převodu družstevních bytů bývá jejich vyšší cena při případném prodeji, snadnější možnost jejich pronájmu nebo využití nově nabyté nemovitosti pro ručení hypotéky. Nejvíce zájemců o převod bytů do osobního vlastnictví je přitom v Praze, Brně, Hradci Králové, Liberci a Zlíně, naopak na Ústecku a Moravskoslezsku je zájem o převody nižší.

Převod družstevního bytu do osobního vlastnictví 2021

Zdroj: Shutterstock

 

Lze převod zajistit i po uplynutí lhůty 31. prosince 2020?

Pro zajištění převodu bytu do osobního vlastnictví i po 1. 1. 2021 řada družstev se svými členy uzavřela smlouvu o budoucím převodu do vlastnictví.

„Důvodem nebyla jen pandemie, ale spíše nedokončené splácení úvěrů, které si družstva brala na opravy a revitalizace domů. Družstva rovněž mohou převádět jednotky do vlastnictví i podle ustanovení zákona č. 311/2013 Sb., o převodu vlastnického práva k jednotkám a skupinovým rodinným domům některých bytových družstev a o změně některých zákonů,” vysvětluje Jan Vysloužil.

Toto rozhodnutí a případné nastavení konkrétních podmínek převodů je však plně v kompetenci nejvyššího orgánu družstva. Převody tedy budou v některých družstvech pokračovat i po roce 2020. Řada družstev naopak převody ukončila.

Co se mění pro družstva?

V Česku je nyní cca 8,5 tisíc družstev, přičemž pro ty, jejichž členové o převody do vlastnictví zájem neměli, se nic nemění – dům zůstane ve vlastnictví a jednotné správě bytového družstva.

„V domech, v nichž k převodům části jednotek již došlo/dojde, budou dvě skupiny bydlících – vlastníci na jedné straně a členové družstva (nájemníci) na straně druhé. Správu domu bude nutno provádět podle příslušných ustanovení o bytovém spoluvlastnictví,” dodává Vysloužil.

TIP: Zrušení předkupního práva. Co se mění?

Po snížení spoluvlastnického podílu družstva pod zákonem stanovenou výši vznikne v domě právní subjektivita – společenství vlastníků, kterých je v tomto okamžiku v České republice více než 60 tisíc. Mnoho nově vznikajících společenství vlastníků následně využívá znalostí a zkušeností družstva pro smluvní zajišťování správy domu, vedení účetnictví a plnění všech zákonných povinností.

Čtěte také: Jaké bydlení pořídit? Osobní vlastnictví, družstevní nebo pronájem?


O Svazu českých a moravských bytových družstev

Svaz je zájmovým sdružením bytových družstev s působností v celé České republice. Současnou podobu nabyl v roce 1969 a navázal na předválečné tradice bytového družstevnictví u nás. Jeho členskými organizacemi jsou bytová družstva, a to jak ta, která vznikla v poválečném období, tak i ta, která vyvíjela svoji činnost zejména při výstavbě bytů již před první světovou válkou. Svaz českých a moravských bytových družstev je organizací, která zastupuje členská družstva v jednáních s vládou, Parlamentem ČR a dalšími státními i nestátními orgány a organizacemi. Je členem mezinárodních družstevních organizací a udržuje styky se zahraničními institucemi obdobného typu.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ