Lhůta pro převod družstevních bytů se prodlouží do roku 2020

09.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. září (ČTK) - Obyvatelé družstevních bytů, kteří v minulosti podle zákona požádali o převod bytu do osobního vlastnictví, budou mít možnost uplatnit toto právo do roku 2020. Rozhodla o tom sněmovna, když podpořila senátní verzi novely zákona o vlastnictví bytů.

Poslanci původně navrhovali lhůtu ještě o 20 let delší. Podle dosavadního zákona měla doba skončit už příští rok.

Poslaneckou novelu zákona o vlastnictví bytů předložili poslanci ODS Zdeňka Horníková a Oldřich Vojíř v srpnu 2007. Sněmovna jej schválila až letos v červnu. "Je to tisk, který měl napomoci transformaci bytových družstev. Pevně věřím, že bude dokončena," řekla dnes Horníková.

Lidem, kteří podali družstvu výzvu o vydání bytu do osobního vlastnictví a družstvo ji uznalo, se díky zákonu prodlouží lhůta pro skutečný převod bytu. Některá družstva nepřeváděla byty například kvůli nečinnosti nebo proto, že měla nesplacené dluhy v bance. O převod bytu by měl mít šanci požádat i dědic nájemníka družstevního bytu.

Pokud družstvo nesplní svou povinnost a nepřevede byt na nájemníka, který ho k tomu vyzval a splnil všechny související povinnosti, bude muset platit pokutu 100 korun za každý den prodlení. Zákon by měl platit od ledna.

Spolu s novelou zákona o vlastnictví bytů schválila sněmovna i návrh na změnu stavebního zákona. Senátoři do něho vložili ustanovení týkající se výstavby podzemních staveb, například tunelů. Stavebník nebude mít povinnost prokazovat vlastnická a jiná práva k pozemkům na povrchu nad touto stavbou.

Pokud by tato novela nebyla, podle senátora Pavla Eyberta (ODS) bude muset mít investor tunelu vedoucího 50 metrů pod zemí smlouvu se všemi vlastníky bytů v domech, které se nachází na povrchu. To, že podzemní stavba nebude mít vliv na využití pozemku, se bude prokazovat ve stavebním řízení, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK