Jaká je budoucnost bydlení v Česku v roce 2022?

29.11.2021 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Jak to bude s hypotékami v blízké budoucnosti? A co mají čekat osoby, které nebydlí ve vlastním, ale využívají a pravděpodobně ještě dlouho budou využívat nájemní bydlení? Situace nevypadá vůbec dobře.

Jak to bude v blízké době s bydlením, to je otázka, která zajímá osoby žijící v nájmu, ale i ty, které uvažují o nákupu nemovitosti. Pojďme se tedy společně podívat, jaké jsou vyhlídky na hypotéky, zejména pak na úrokovou sazbu a zda opět dojde ke zdražování nájemního bydlení, jehož cena stoupá každým rokem.

Zdražování cen nájmů v roce 2021

Na základě statistik, které zveřejnil portál Realitymix.cz, vzrostla za poslední 3 měsíce (srpen, září, říjen) průměrná cena nájmů v Praze o 9,5 %, v Brně pak o 6,3 %. V blízké době je pak dle odborníků ze společnosti GarantovanyNajem.cz možné očekávat i pokles ceny v krajských městech. V nejatraktivnějších lokalitách by měl pak růst zpomalovat anebo se zastavit. Ne však na dlouho.

Čtěte také: Zdražování energií: Co vám může pomoci?

Vysoké ceny za energie a nájemní bydlení

Situace na energetickém trhu se bude odrážet také na trhu nemovitostí. Vysoký nárůst cen elektřiny a plynu bude tlačit proti růstu cen nájmů.

Je však očekáváno, že až se situace okolo energií na jaře příštího roku stabilizuje, ceny nemovitostí a samozřejmě i ceny nájmů opět porostou. Další otázkou však je, zda budou lidé vůbec schopni platit vyšší částky za nájmy, protože se budou navyšovat zálohy na energie. Za elektřinu si odběratelé připlatí o desítky procent více, za plyn i o stovky.

„U nových nájmu nebudou lidé ochotni platit vysoké částky, když budou mít výrazně vyšší zálohy za energie. V nejkrajnějších případech dokonce nájemníkům nezbude nic jiného, než se přestěhovat do levnějších bytů či lokalit. Pronajímatelé nemovitostí tak budou nuceni jít s cenami nájmů níže,“ komentuje Viktor Mejzlík, spoluzakladatel služby GarantovanyNajem.cz.

Čtěte také: Jak a kdy vám může pronajimatel zvýšit nájem?

Ceny hypoték a nájmů v roce 2021, 2022 a zdražení

Zdroj: Shutterstock

 

Zvyšovat se budou i úroky na hypotékách

Snad každý už stihl zaznamenat, že během října letošního roku došlo prakticky každé dva až tři dny u nějaké banky k navýšení úrokových sazeb u hypoték. Výjimkou přitom nebyl ani opakovaný růst sazeb v průběhu jednoho měsíce u stejné banky.

Na začátku listopadu ovšem bankovní rada ČNB přistoupila již ke čtvrtému letošnímu zvýšení dvoutýdenní repo sazby, a to o 125 bazických bodů na 2,75 %, což předčilo veškeré predikce. „ČNB doslova šokovala. Změna základní úrokové sazby o 1,25 procentního bodu je třetí největší změnou v historii. Díky tomuto kroku jsme se dostali na repo sazbu, kterou jsme naposledy měli před 13 lety,“ komentuje rozhodnutí bankovní rady ČNB David Eim, místopředseda představenstva Gepard Finance.

Z pohledu hypotečních úvěrů se jedná o špatnou zprávu. Hypotéky budou nevyhnutelně zdražovat. "Banky možná nyní budou trochu opatrnější a nevyužijí plný rozsah zvýšení, ale to, že sazby v prosinci 2021 budou znatelně přes 4 procenta, pokládám za vysoce pravděpodobné,“ popisuje David Eim.

TIP: Hypoteční kalkulačka

Hypotéky a konec fixace v roce 2022

Osoby, které si chtějí vzít hypotéku už teď anebo v roce 2022 tedy bohužel nemají vůbec dobré vyhlídky. Celkově se totiž očekává, že příští rok se budou úrokové sazby pohybovat okolo 5 % a není vyloučeno, že nebudou dokonce ještě výše.

Tento problém se pak ale netýká pouze osob, které vlastní bydlení teprve chtějí pořídit, ale i těch, kterým v blízké době končí fixace úroku. Řadě z těch, kteří pořizovali nemovitost na hypotéku v roce 2017, kdy se úrok pohyboval pod 2 %, totiž brzy skončí pětiletá fixace.

„Pokud si klient vzal hypotéku na dva a půl milionu korun v polovině roku 2017 s roční sazbou 2,05 procenta a s fixací na pět let, splácí aktuálně asi 9 300 korun měsíčně. V polovině příštího roku ho čeká konec fixace a dá se předpokládat, že sazby dosáhnou úrovně kolem 4,5 procenta p. a. To by znamenalo zvýšení měsíční splátky úvěru asi o třetinu na 12 130 korun,“ vypočítává David Eim s tím, že v dalších pěti letech takový klient zaplatí za hypotéku o asi 255 tisíc Kč více, než kdyby se sazby nezměnily.

Čtěte také: Co s hypotékou po skončení fixace? Nebojte se refinancování

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ