Pravidla silniční daně se změnila. Co se zrušilo?

04.07.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Platili jste doposud silniční daň? Pokud ano, je vysoká pravděpodobnost, že nově budete od této povinnosti osvobozeni. Zákon se totiž změnil a pro mnoho osob spíše k lepšímu.

Zákon o silniční dani č. 16/1993 Sb. prošel zásadními změnami, a to se zpětnou účinností. Ještě donedávna se týkal všech podnikajících osob, které využívaly vozidlo k samostatně výdělečné činnosti. Okruh povinných osob se však výrazně zúžil, a to není jediné, co se změnilo.

Dozvíte se:

Koho se týká silniční daň?

Dříve se silniční daň uplatňovala u všech vozidel registrovaných, provozovaných nebo používaných v České republice, které sloužily u fyzických, ale i právnických osob k výdělečné činnosti. Předmětem daně dále byly vždy registrované nákladní automobily s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny a jejich přípojná vozidla nad 3,5 tuny.

Nově se silniční daň bude platit pouze právě za vozidla kategorie N2 (3,5 až 12 tun) a N3 (nad 12 tun). Dále sem spadá i jejich přípojné vozidlo O3 (3,5 až 10 tun) a O4 (nad 10 tun). Kategorie a parametry auta se budou zjišťovat primárně z technického průkazu.

Mezi předměty daně tedy nově nepatří např. osobní automobily drobných živnostníků, které využívali k podnikání.

Dále se změnilo také to, že poplatníkem daně již není zaměstnavatel. Nově je poplatníkem provozovatel zapsaný v technickém průkazu anebo ten, kdo vozidlo užívá za předpokladu, že zapsaný provozovatel v techničáku zemřel, zanikl nebo byl zrušen. Dále daň platí také osoby, které využívají vozidlo, které je určené jako státní hmotná rezerva, popř. organizační složka osoby se sídlem nebo trvalým pobytem v zahraničí.

Čtěte také: Půjčka, nebo leasing? Tradiční dilema těch, kteří přemýšlejí o koupi auta

Změny v silniční dani 2022: zrušení, registrace

Zdroj: Depositphotos

 

Jak se budou zjišťovat parametry vozidla?

Kategorie a parametry auta se budou zjišťovat primárně z technického průkazu, a to buď k prvnímu dni zdaňovacího období, anebo ke dní první registrace tohoto zdanitelného vozidla v registru silničních vozidel v České republice, jestliže k první registraci došlo až v průběhu zdaňovacího období.

Čtěte také: Co dělat při registraci nového auta

Jak to bude se zálohami na silniční daň?

Silniční daň se platila čtvrtletně a zálohy byly původně pro rok 2022 nastaveny takto:

1. čtvrtletí

19. dubna

2. čtvrtletí

15. července

3. čtvrtletí

17. října

4. čtvrtletí

15. prosince

Nově je povinnost hradit zálohy však zrušena.

Daňové přiznání a platba daně

Silniční daň poplatníci uhradí společně s podáním daňového přiznání, tj. do 31. ledna. Platí navíc, že od 1. ledna 2025 bude povinnost podávat daňové přiznání k dani silniční výhradně elektronickou cestou. K tomu pak samozřejmě bude nutná datová schránka, elektronický podpis anebo uznávaná a ověřená elektronická identita, např. ta bankovní.

TIP: Čísla účtů pro placení zálohy na silniční daň

Registrace k dani nebo její zrušení

V rámci novely zákona došlo ke zrušení povinnosti registrovat se k silniční dani. Pokud by chtěl naopak poplatník registraci zrušit, kvůli změně pro to nemusí nic udělat. Nebude se pak samozřejmě ani vydávat žádné rozhodnutí o zrušení.

Od kdy jsou změny v novele zákona platné?

Zákon sice nabyl právní moci 1. července 2022, nicméně byla využita jeho zpětná účinnost. To znamená, že nově nastavená pravidla platí již od 1. ledna 2022, čili změny budou fungovat pro celé zdaňovací období roku 2022.

Na závěr je pak dobré zmínit, že ještě došlo ke změnám v rámci výše daně pro zdanitelná vozidla. O tom si však povíme v některém z našich dalších článků. Pro více informací sledujte Finance.cz na Facebooku.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 3 krát