Peníze zapomenuté v bankomatu se vám vrátí, ale musíte o ně požádat

02.03.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Zapomenuté či nalezené peníze se ukládají na vnitřním účtu banky. Někdy se banky snaží aktivně najít, kdo je zapomněl, jindy ale čekají, až se o ně někdo přihlásí.

Zažili jsme to nejspíš všichni. Velmi hektický den už od rána, kdy jeden hovor střídá druhý. Snaha stihnout domluvené termíny a dodržet vše slíbené a zároveň do toho zařídit i vlastní neodkladné věci. Uprostřed takového pobíhání po městě a vyřizování nejrůznějších záležitostí si ještě odběhnete k bankomatu, protože potřebujete hotovost. Jste ale hodně roztěkaní, a tak vám nedojde, že jste si sice vzali kartu, ale už ne peníze. Ve spěchu se neohlédnete, abyste se ujistili, že jste nic nezapomněli, a už utíkáte na další domluvenou schůzku.

Že peníze nemáte a nejspíše zůstaly trčet v bankomatu, vám možná dojde za 10 minut, možná až večer. Někdo se s nimi v takové chvíli rozloučí. Šance, že se k vám vrátí, přitom existuje.

Zdroj: Depositphotos

Velmi záleží, z jakého bankomatu jste vybírali

Ačkoli na běžné uživatele působí všechny bankomaty vesměs stejně, liší se svými funkcemi. Podrobně jsme o tom psali v článku Našli jste peníze v bankomatu? Přečtěte si, co hlavně nedělat. Z přiložené tabulky jasně vyplývá, že zatímco do některých bankomatů se peníze zase vrací, pokud je neodeberete, u jiných zůstávají trčet v přihrádce.

Banka Časový limit, po kterém se bankovky vrátí zpět do bankomatu
Air Bank cca 30 sekund u vkladomatu; u výdejového bankomatu peníze zůstávají ve výdejním slotu 
Česká spořitelna cca 90 sekund
ČSOB cca 30 sekund
Fio banka cca 20 sekund u vkladového a recyklačního bankomatu; u výdejového bankomatu peníze zůstávají ve výdejním slotu
Hello bank! cca 30 sekund
Komerční banka peníze zůstávají ve výdejním slotu
MONETA Money Bank cca 30 sekund u vkladomatu; u výdejového bankomatu peníze zůstávají ve výdejním slotu 
Raiffeisenbank cca 20 sekund
UniCredit Bank cca 30 sekund

Pokud jste vybírali z bankomatu, u něhož se peníze vrací zpět do slotu, máte o něco vyšší šanci, že k vám peníze doputují. Bankomat totiž automaticky zaznamená, že má peníze navíc. Neodebrané peníze nevrací zpět do oběhu, ale ukládá je ve speciálním slotu k tomu určeném. Obsluha bankomatu pak při nejbližší servisní návštěvě tento přebytek zaznamená a peníze odveze do banky.

Tip: Jak na výměnu hotovosti nebo výběr z bankomatu na dovolené

Vybírali jste z bankomatu své banky?

Roli může hrát i to, jestli jste vybírali peníze v bankomatu své, nebo cizí banky. Pokud jste vybírali peníze z bankomatu své banky, může se stát, že pokud daný bankomat umí peníze vtáhnout zase zpět, zjistí banka, že šlo o peníze jejího klienta, a automaticky mu je připíše

Totéž platí i v případě, že peníze nezajedou zpět, ale někdo je nalezne a odnese do banky. „Pokud nalezená hotovost náleží po dohledání našemu klientovi, je mu následně vyplacena/vrácena proaktivně nebo v rámci zadané reklamace klientem na zapomenutou hotovost v bankomatu,“ uvádí Zuzana Filipová, tisková mluvčí MONETA Money Bank.

Tip: Kdy vám (ne)pomůže pojištění krádeže peněz vybraných z bankomatu?

Peníze zpět nezajíždí? I tak se zajímejte

I kdybyste vybírali peníze z bankomatu, který nemá funkci, díky které se neodebrané peníze vrací, nezoufejte. Stále existují poctiví nálezci, kteří peníze odeberou a následně je odnesou na nejbližší pobočku banky. A ta se o peníze postará. „Když nám poctivý nálezce přinese nevyzvednuté peníze z bankomatu, které mu nepatří, vystavíme mu potvrzení o jejich předání. Peníze potom vložíme na interní účet banky, protože v tu chvíli nevíme, který klient je v bankomatu zapomněl. Jakmile se o ně klient přihlásí a ověříme, že šlo skutečně o něj, připíšeme je na jeho účet,“ informuje Roman Macháček, tiskový mluvčí Air Bank.

Tip: Jak zvolit správný účet?

O peníze se musíte aktivně přihlásit sami

Ať už peníze zajely zpět do bankomatu, nebo je našel nálezce, který se rozhodl vrátit je do banky, neznamená to, že peníze budou automaticky připsané na váš účet. Peníze jsou vždy uloženy na vnitřním účtu banky. Dál se ale postup liší. „Na základě informací o bankomatu a času výběru zajistíme, aby se částka vrátila zpět na účet nebo do rukou klienta, kterému náleží,“ říká Jiřina Jančíková, tisková mluvčí České spořitelny. Ne vždy ale banka pátrá po zapomnětlivcích. „Komerční banka potenciální majitele hotovosti nekontaktuje,“ uvedl Michal Teubner, tiskový mluvčí banky.

Snadno se tak může stát, že vaše peníze se našly a čekají na vnitřním účtu banky, ale nedostanou se k vám, protože se o ně nepřihlásíte. „Pokud není majitel hotovosti naším klientem, zaeviduje se a je poté vyplacena v rámci řízení mezi bankami, pokud klient podá u své banky reklamaci,“ dodává Zuzana Filipová.

Tip: Peníze zemřelých, o kterých příbuzní nevědí, už nebudou ležet zapomenuté na účtech

Jak se zachovat?

Jakmile vám dojde, že jste peníze v bankomatu zapomněli, vraťte se na místo a podívejte se, jestli tam náhodou ještě nejsou a netrčí z bankomatu. Pokud nepochodíte, ale máte ještě čas, zajděte na nejbližší pobočku banky, které daný bankomat patří, a poptejte se, jestli tam někdo nevrátil nalezené peníze.

Pokud ani tady neuspějete, podejte reklamaci transakce. Pokud jste vybírali z bankomatu své banky, tak u své banky. Pokud jste vybírali peníze z bankomatu cizí banky, podejte reklamaci u své banky i u té, které bankomat patřil.

 
Štítky:

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: Spotřebitel