Kdy vám cestovní kancelář (ne)může naúčtovat storno poplatek?

15.05.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Zaplatili jste si zájezd od cestovní kanceláře, ale nakonec na něj nemůžete nebo nechcete jet. Máte právo od smlouvy odstoupit a požádat o vrácení peněz. Cestovní kancelář má ale zase nárok na storno poplatek. Ne však nepřiměřený a ne vždy.

Prakticky kdykoli před začátkem zájezdu se můžete rozhodnout, že na něj neodjedete. Nutit vás nikdo nemůže. V závislosti na tom, z jakých důvodů neodjedete, vám pak cestovní kancelář může, nebo naopak nemůže naúčtovat storno poplatek za zrušení.

Zdroj: Depositphotos

Jste nemocní nebo máte úraz?

Pokud jste před odjezdem na dovolenou onemocněli nebo se zranili, je to bezpochyby nepříjemná komplikace. Jestliže vám ale váš zdravotní stav neumožní na zájezd odjet, nemůže za to cestovní kancelář nést náklady. Pokud tedy zájezd z takových důvodů zrušíte, jsou storno poplatky ze strany cestovní kanceláře oprávněné

Totéž platí, pokud vám například zaměstnavatel zruší dovolenou na poslední chvíli s odůvodněním, že vaše přítomnost v práci je nezbytná, a tak nemůžete odjet. V takovém případě vám cestovní kancelář naúčtuje storno poplatek a tento náklad máte právo vymáhat po zaměstnavateli.

Tip: 4 situace, které vám mohou narušit dovolenou, a jak se v nich zachovat

Nezaplatili jste včas?

Existují však i případy, kdy od smlouvy odstoupí cestovní kancelář, ale storno poplatek vám stejně naúčtuje. To může udělat v situaci, když vy nesplníte nějakou z domluvených podmínek.

Typicky například nezaplatíte včas doplatek zájezdu, a tak vám cestovní kancelář nepovolí na zájezd odjet. Nebo jste měli za účelem vyřízení víz včas dodat podklady a pasy, ale neudělali jste to. Pak je jisté, že vízum už vám vydat nestihnou, a tudíž odjet nemůžete a cestovní kancelář vám zájezd zruší.

Tip: Co dělat, když se v cizině zraníte bez cestovního pojištění

Kolik může činit odstupné?

Výše storno poplatku se podle občanského zákoníku odvíjí od doby mezi odstoupením od smlouvy do zahájení zájezdu. V praxi pak záleží na tom, jakou část zájezdu cestovní kancelář ještě ušetří na neodvedených nebo vrácených platbách od dodavatelů, případně zda ještě může zájezd prodat někomu jinému a snížit tím případnou ztrátu.


Odstoupení od smlouvy

§ 2533

(1) Zákazník může před zahájením zájezdu od smlouvy odstoupit vždy, avšak pořadatel jen tehdy, byl-li zájezd zrušen, anebo porušil-li zákazník svou povinnost.

(2) Je-li ujednáno odstupné, musí být jeho výše přiměřená. Přiměřenost odstupného se odvíjí od doby mezi okamžikem odstoupení od smlouvy a okamžikem zahájení zájezdu s ohledem na očekávané úspory nákladů a na příjmy z náhradního využití služeb cestovního ruchu. Není-li ujednáno odstupné, odpovídá jeho výše ceně zájezdu snížené o úspory nákladů a o příjmy z náhradního využití služeb cestovního ruchu. Na žádost zákazníka pořadatel výši odstupného odůvodní.


Výše odstupného je většinou uvedena už ve smlouvě o zájezdu, případně ve všeobecných podmínkách. Uvádí se většinou jako procentuální podíl z ceny zájezdu, nebo jako pevná částka. Často také záleží na tom, s jakým časovým předstihem zájezd zrušíte.

U zájezdů zrušených na poslední chvíli jsou storno poplatky pochopitelně největší, naopak při zrušení zájezdu s několikaměsíčním předstihem mohou být poplatky třeba jen 10 % z ceny. 

Tip: Ochrání vás cestovní pojištění i v případě selhání antikoncepce?

Úhrada skutečných nákladů?

Setkat se ale můžete i s ujednáním, že vám cestovní kancelář má právo naúčtovat také poplatek ve výši skutečně vynaložených nákladů, zejména v případě, kdy jsou skutečně vynaložené náklady vyšší než procentuálně určený storno poplatek.

Těmito náklady mohou v praxi být například zaplacené letenky či zaplacené ubytování, které už cestovní kancelář nemůže požadovat zpět. 

Tip: Jak na výměnu hotovosti nebo výběr z bankomatu na dovolené

Kdy cestovní kancelář nemůže chtít storno poplatek?

V řadě situací ale cestovní kancelář nemá právo po vás storno poplatek požadovat. 

Například pokud odstoupíte od smlouvy z důvodu, že země, kam máte letět na dovolenou, změnila podmínky vstupu nebo jiné podmínky, které mají na zájezd vliv. Například zařadila Českou republiku na seznam rizikových států v souvislosti s koronavirem a každý cestující z ČR musí po příjezdu do dané země do karantény.

Pak je pochopitelné, že na takový zájezd nebudete chtít jet a rádi byste ho zrušili. Za takových okolností vám cestovní kancelář musí vyhovět a nemá nárok na storno poplatek. 

Tip: Kalkulačka nároku na dovolenou 2023

Zvýšení ceny o více než 8 %

Pokud vám cestovní kancelář zájezd zdražila o více než 8 %, máte právo vyjádřit nesouhlas. Od smlouvy můžete odstoupit a cestovní kancelář vám musí vrátit všechny peníze, které jste jí zaplatili. Bez účtování storno poplatku. 

Totéž platí v případě, kdy jste sice na zájezd odjeli, ale neodpovídá zaplaceným službám. Například jste ubytování v horším hotelu nižší kategorie a cestovní kancelář vám ani na výzvy nezajistila jiný hotel. Odstoupit od smlouvy s nárokem na plné vrácení peněz můžete i v případě, že cestovní kancelář porušila smlouvu jiným způsobem a nezjednala nápravu v přiměřené době. 

 
Štítky:

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel